Kuva: AOP

Tänään tv:ssä: Jussi-palkittu elokuva, jota varten Tuukka Temonen panttasi äitinsä asunnon

11.07.2020 07:15 - Roy Kokkonen / roy.kokkonen@bauermedia.fi

Teit meistä kauniin kertoo 90-luvun laman alla kärvistelleestä pikkukaupungista ponnistaneen bändin alkuvuosien kasvutarinan.

Tuukka Temonen teki vuonna 2016 elokuvan Apulanta-yhtyeestä, jossa hän itse soitti bassoa vuoteen 2005 asti. Jussi-palkittu Teit meistä kauniin on bändielokuvana erikoisuus, sillä Apulanta on aktiivinen edelleen. 

Toisaalta se ei ole perinteinen musiikkielokuvakaan, vaan kyseessä on kasvutarina ja kuvaus 90-luvun alun nuorisokulttuurista. Elokuva kertoo heinolalaisista, lama-ajan Suomesta ponnistavista nuorista, jotka perustavat bändin. Se kertoo bändin kipuilevasta alusta ja päättyy siihen, mistä bändin menestysvuodet alkoivat.

Näyttelijävalinnoissa turvauduttiin erikoisiin menetelmiin. Apulannan keulakuvaa Toni Wirtasta esittävä Tatu Sinisalo löytyi Google-kuvahaun avulla. 

- Jos pitää etsiä Toni Wirtasen näköistä näyttelijää, niin ei sitä voi tehdä muuten kuin Googlen kuvahaulla. Lainausmerkeissä ”suomalainen näyttelijä” ja sitten kuvahaku. Sitten katsottiin, että tuo näyttää sopivalta, pyydetään se. Sitten vain toivottiin, että kaveri osaa myös näytellä, Temonen kertoi Film-O-Holicin haastattelussa.

Elokuvan tuotanto kärsi rahoitusvaikeuksista. Temonen joutui ottamaan lainaa elokuvaa varten ja panttasi sitä varten koko yrityksensä omaisuuden, oman kotinsa ja jopa oman äitinsä asunnon.

- Mä sanoin säätiölle ja tv-kanaville, että teen elokuvan teistä riippumatta, Temonen kertoi Soundin haastattelussa.

Lopulta elokuva sai 300 000 euroa Suomen elokuvasäätiön tukea, mikä turvasi elokuvan tuotannon taloudellisen puolen. Ponnistelu palkittiin, kun elokuva sai vuoden 2017 Jussi-gaalassa Yleisö-Jussin.

Katso elokuvan traileri alta tai täältä:

Teit meistä kauniin
21:00
Nelonen

Lue myös: Tunnistatko? Tuukka Temonen julkaisi kuvan Apulannan nuoruusvuosilta

Lue myös: Tuukka Temonen vältti edellisen elokuvansa megaflopin - uutuuselokuva viikonlopun katsotuin

Lähteet: Film-O-Holic, Soundi

Kilpailut

Uusimmat