Kuva: AOP

Homohahmo yritettiin sensuroida - Netflix perui turkkilaissarjansa tuotannon kokonaan

22.07.2020 19:45 - Iiro Myllymäki

Turkin viranomaiset eivät antaneet sarjalle kuvauslupaa homoseksuaalin hahmon takia.

Netflix on perunut turkkilaisen alkuperäissarjansa tuotannon, koska sarjasta haluttiin sensuroida pois homoseksuaali henkilöhahmo. Financial Timesin mukaan If Only -niminen kahdeksanosainen sarja kohtasi vaikeuksia, kun Turkin viranomaiset epäsivät sarjalta kuvausluvan homohahmon takia. Yhden sarjan viidestä päähenkilöstä oli tarkoitus olla homoseksuaali.

Netflix ei taipunut käsikirjoituksen muuttamiseen, vaan sen sijaan päätti lopettaa sarjan tuotannon kokonaan. If Only -sarjan luoja Ece Yörenç kertoo olevansa huolissaan tapahtuneen vuoksi.

- Homohahmon takia meille ei annettu lupaa kuvata sarjaa, ja tämä on hyvin pelottavaa tulevaisuuden kannalta, Yörenç sanoo.

Yörenç lisää, että sarjassa ei ollut tarkoituksena näyttää miesten välistä seksiä tai muutakaan fyysistä kanssakäymistä.

Turkissa valtaa pitävän Oikeus- ja kehityspuolueen (AKP) edustaja kommentoi Independentin mukaan asiaa seuraavasti.

- Pitäisikö meidän nyt pyytää anteeksi Netflixiltä? Mitä he haluavat meitä? Pitääkö meidän antaa siunaus kaikelle, mitä Netflix tekee, pitää sitä hyväksyttävänä ja antaa vapautus? Emmekö voi esittää varauksellisuutta joitain aiheita kohtaan?

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema Turkissa on heikko. (kuva: Fotolia)

Kansainvälinen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajava järjestö ILGA kertoi vuonna 2019 vuosittaisessa selvityksessään, että Turkki on Euroopan toiseksi syrjivin maa HLBTIQ+-ihmisille. Selvityksessä oli mukana 49 maata, ja ainoastaan Azerbaidžan oli Turkin alapuolella listauksessa. Selvityksessä katsotaan, miten ihmisoikeudet toteutuvat kussakin maassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten osalta. Suomi oli samaisella listalla neljännellä sijalla, ja parhaiten oikeudet Euroopassa toteutuvat listauksen mukaan Maltassa.

Homoseksuaalisuus ei ole rikos Turkissa, mutta HLBTIQ+-ihmiset kohtaavat runsaasti syrjintää, ja esimerkiksi hallitukselle myönteisissä tiedotusvälineissä käytetään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä halventavaa kieltä. Samaa sukupuolta olevien avioliitto ei ole laillista Turkissa.

Lue myös: Pixar-animaatiossa ensimmäistä kertaa homoseksuaali päähahmo - Twitter ihastui

Lue myös: Homo-Jeesus herätti kohun - jo 2 miljoonaa vaatii Netflix-ohjelman poistamista palvelusta

Lähteet: Independent, ILGA, ILGA, Hurriyet Daily News

Kilpailut

Uusimmat