Kuva: AOP

Oscarien ehdot tiukentuvat - parhaaksi elokuvaksi valittavan tulee olla entistä monimuotoisempi

09.09.2020 08:45 - Roy Kokkonen / roy.kokkonen@bauermedia.fi

Ehdokkaiden tulee jatkossa täyttää kaksi neljästä monimuotoisuusvaatimuksesta. Yhdysvaltojen vähemmistöjen tulee olla jatkossa suuremmin edustettuna kameran molemmilla puolilla.

Elokuva-alan arvostetuimpia palkintoja, Oscareita jakava Yhdysvaltain elokuva-akatemia on uudistanut vaatimuksia monimuotoisuudesta, jotka elokuvan tulee täyttää päästäkseen ehdolle parhaan elokuvan kategoriassa. Asiasta kertovat The New York Times ja The Guardian.

Vuodesta 2024 alkaen tullakseen valituksi ehdokkaaksi parhaan elokuvan kategoriassa, elokuvan tulee täyttää vähintään kaksi neljästä kriteeristä. 

Vaatimus täytetään siten, että että ainakin yksi pääosan esittäjä tai keskeisen sivuosan esittäjä edustaa vähemmistöä Yhdysvalloissa.

Vaihtoehtona on, että 30 prosenttia sivurooleista edustaa kahta seuraavista: naisia, sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöjä, vammaisia tai etnisiä vähemmistöjä. Vähemmistökiintiöitä on tarkoitus noudattaa myös elokuvan tuotannossa, kameran takana.

Yksi kriteereistä täyttyy myös, mikäli elokuvan juoni, teema tai tarina keskittyy johonkin vähemmistöryhmään. 

Oscareita arvosteltu monimuotoisuuden puutteesta

Akatemia ottaa ehdokkaita asettaessa jatkossa huomioon, kuinka hyvin vaatimukset täyttyvät elokuvan osalta. Kaikkia kohtia ei tarvitse täyttää, mutta vähintään kahden on toteuduttava. 

Yhdysvaltain elokuva-akatemia on viime vuosien aikana joutunut syytösten kohteeksi, kun se asetti kahtena vuotena peräkkäin ainoastaan valkoihoisia näyttelijöitä ehdolle parhaan näyttelijän kategoriassa.

Tänä vuonna Oscareissa tehtiin historiaa, kun eteläkorealainen Parasite voitti parhaan elokuvan Oscarin. Se oli ensimmäinen ei-englanninkielinen elokuva, joka sai kyseisen palkinnon.

Lue myös: Supertähdet meikittöminä - katso, kuinka Heidi Klum ja Jennifer Lopez valmistautuivat Oscareihin

Lue myös: Parasite-leffan lapsitähti näki Oscar-voittonsa tv:stä ja sekosi täysin - katso reaktiovideo

Lähteet: The New York Times, The Guardian

Uusimmat