Kuva: AOP

Rihanna aiheutti mielipahaa muslimeille alusvaateshow'ssaan - myöntää toimineensa vastuuttomasti

07.10.2020 11:45 - Iiro Myllymäki

Rihannan muotinäytöksessä kuultu kappale piti sisällään merkittäviä islaminuskon tekstejä.

Poptähti ja kauneusyrittäjä Rihanna, 32, on pyytänyt anteeksi sen jälkeen, kun hänen Savage X Fenty -muotimerkkinsä näytöksessä käytettiin kappaletta, jossa lausutaan islamilaista hadith-tekstiä. Hadith-kirjoitusten uskotaan kertovan profeetta Muhammedin sanoista ja teoista, ja ne ovat Koraanin ohella yksiä muslimeille merkittävimmistä uskonnollisista teksteistä.  

Coucou Chloe -nimisen artistin Doom-kappale kuultiin alusvaatemalliston julkistustilaisuudessa, joka striimattiin suorana Amazon Prime -palvelussa. Kappaleen käyttö nostatti heti kritiikkiä, joka on tavoittanut myös Rihannan itsensä. Nyt nainen on pahoitellut kappaleen käyttöä Instagramin tarinoissaan julkaisemassaan tekstissä.

”Haluan kiittää muslimiyhteisöä siitä, että he nostivat tämän tahattomasti loukkaavan erehdyksen esiin show’stamme. Pyydän anteeksi tätä huolimatonta virhettä. Ymmärrämme, että olemme loukanneet muslimiveljiämme ja -siskojamme, ja tämä saa minut surulliseksi”, Rihanna kirjoittaa.

Rihanna vakuuttaa, että vastaavanlaista virhettä ei enää pääse syntymään.

”Tarkoitukseni ei ole osoittaa epäkunnioitusta Jumalaa tai mitään uskontoa kohtaan, ja tästä syystä kappaleen käyttö projektissamme oli täysin vastuutonta”, Rihanna kirjoittaa.

Myös kappaleen tehnyt Coucou Chloe on pahoitellut kappaleen aiheuttamaa mielipahaa. Hän on kertonut Instagramissa, että ei ollut tietoinen kappaleessa käytetyn samplen todellisesta luonteesta. Artisti kertoo, että kappale poistetaan striimauspalveluista.

"Islam ei ole pelkkää estetiikkaa"

Rihanna on meikki- ja alusvaatebisneksessään saanut usein kiitosta siitä, että hänen mallistoissaan on otettu huomioon eri ihonvärit ja vartalotyypit. BBC:n haastattelema kauneusbloggaaja Hodhen Liaden on muslimi, joka fanittaa Rihannaa ja tämän Fenty-kauneusbrändiä. Hänen mielestään on ”virkistävää”, että Rihanna pyysi kappaleen käyttöä anteeksi. Liaden uskoo, että isot brändit tarvitsevat lisää muslimeja töihin, jotta vastaavanlaisilta tilanteilta vältytään.

- Islam ei ole pelkkää estetiikkaa. Uskonto ei ole pelkkää estetiikkaa. Juhlistatteko todella kaltaisiani ihmisiä vai näyttääkö se vain hyvältä teidän mielestänne? Liaden kommentoi.

Toinen muslimitaustainen kauneusvaikuttaja Aroof Aftab on kommentoinut asiaa BBC Asian Networkille.

- Kun näin videon, se kuvotti minua hieman. Kyseessä on hadithista ja se on pistetty kappaleeseen, joka soi, kun naiset tanssivat ympäriinsä alusvaatteissa. Islam on hyvin säädyllistä, ja tämä oli sen vastakohta. Mielestäni jokaisella muslimilla on oikeus kokea olonsa loukatuksi, Aftab sanoo.

Lue myös: Fani kommentoi sarkastisesti Rihannan julkaisua - tähti vastasi jämäkästi takaisin

Lue myös: Räväkkä silmämeikki yhdellä tuotteella - Rihannan look on takuuvarma katseiden kääntäjä

Lähteet: BBC, Metro

Kilpailut

Uusimmat