Kuva: Emmi Moilanen

Radiopersoona Selecta Andor muistelee Jukka Pojan Brasilian-keikkaa, joka päättyi surmanluoteihin

24.11.2020 20:45 - Iiro Myllymäki

Reggae- ja dancehall-musiikin radio-ohjelmaa vetävä Selecta Andor esiintyi aikanaan Jukka Pojan keikka-dj:nä Suomen lisäksi Brasiliassa. Yksi keikka sai ikävän päätöksen.

Kaikki alkoi kirjastosta. Kun yläasteikäinen Antti Korhonen lainasi Bob Marleyn levyjä Espoon Tapiolan kirjastosta kaverin suosittelemana, hän sai ensimmäisen kunnon kosketuksensa reggaemusiikkiin. Suurempi syventyminen kyseiseen musiikkiin tapahtui parikymppisenä, ja tuolloinkin apuna oli Tapiolan kirjasto, minne oli hankittu tavallista parempi reggaekokoelma.

Nyt 40-vuotias Korhonen tunnetaan myös nimellä Selecta Andor, ja hän on reggae- ja dancehall-musiikin merkittävä äänenkannattaja Suomessa. Selecta Andor vetää joka tiistai-ilta Basson taajuuksilla Blaka Blaka Show -nimistä ohjelmaa, joka kanavan hiljattaisen laajentumisen myötä kuuluu nyt entistä useammalle korvaparille valtakunnallisesti.

Sanalla selecta viitataan selektoriin, joka on nimitys reggaemusiikkia soittavalle henkilölle, joka myös juontaa musiikin päälle. Jamaikalaisittain DJ taas tarkoittaa eri asiaa, eli musiikin päälle räppäävää artistia. Selecta Andor -nimen jälkimmäinen osuus puolestaan on yhdistelmä miehen oikean nimen etu- ja sukunimeä, ja sen voi lukea myös englanniksi ”and” (ja), ”or” (tai).

- Se kuvastaa persoonassani ja ammattiyhdistelmässänikin näkyvää monipuolisuutta, Andor kertoo Voice.fi:lle.

(kuva: Emmi Moilanen)

Paitsi että hän vetää radio-ohjelmaansa ja normaalin maailmanjärjestyksen aikaan soittaa levyjä myös klubeilla, hän työskentelee myös juristina ja oikeudenkäyntiavustajana. Monipuolisuutta hyvinkin.

Mies aloitti oikeustieteen opinnot Helsingin yliopistossa vuonna 2001, ja opintojen aikana dj-hommat alkoivat imaista miestä yhä enemmän mukaansa.

- Minulla oli mielessäni järjestys kappaleille ja ajatus siitä, miten näitä pitäisi laittaa peräkkäin ja soittaa muille ihmisille. Viikonloppuisin istuin olohuoneessani kavereiden kanssa levykasojen ympäröimänä. Siitä tuli idea, että voisin alkaa soittaa julkisestikin, Andor kertoo.

Reggae-harrastuksen vauhdittamisessa merkittävä rooli oli Levykauppa Erosella. Andorilla oli tapana palkita itsensä yliopistotenttien jälkeen menemällä levyostoksille Pekka Erosen Viiskulmassa sijaitsevaan levykauppaan, joka on ollut toiminnassa vuodesta 1977 alkaen.

- Marssin sieltä aina ulos uusi nippu levyjä kainalossa. Eroselta löytyy yhä Suomen kattavin reggaevalikoima, ja liikkeessä on pahamaineisen hyvä äänentoisto, jolla Erosen Pekka onnistuu pumppaamaan asiakkaan matkaan aina vielä muutaman heräteostoksen, Andor sanoo.

Vuosituhannen vaihteessa elettiin suomireggaen nousuaikaa. Soul Captain Band (jossa olivat mukana muun muassa Jukka Poika ja Nopsajalka) julkaisi debyyttilevynsä loppuvuodesta 2001.

- Tuolloin oli opittu tapa, jolla reggaeta voi tehdä suomeksi, vähän niin kuin räpissä aiemmin, Andor muistelee.

Ampumavälikohtaus keskeytti keikan Brasiliassa

Suurelle yleisölle suomireggae yhdistyy ensi sijassa yhteen nimeen: Jukka Poikaan. Selecta Andor toimi Jukka Pojan keikka-dj:nä viitisen vuotta silloin, kun miehen tähti alkoi nousta. Yhteisistä keikkamuistoista ehkä ikimuistoisimmaksi on piirtynyt keikka Brasiliassa vuonna 2009. Muun muassa Jukka Pojan, Raappanan ja Nopsajalan musiikki oli saanut suosiota Brasilian Fortalezan favelassa, missä hyväntekeväisyystoiminnassa mukana olleet suomalaiset olivat alkaneet tutustuttaa paikallisia suomalaiseen reggaeen.

- Ne ihmiset ihan hullaantuivat Jukka Pojan musiikista. Eiväthän he ymmärrä englantiakaan, joten ihan hyvin heille voi soittaa suomenkielistäkin musiikkia. Jukan soundissa oli jotain pehmeyttä, joka sopi heidän tanssityyliinsä ja meininkiinsä ja jota ei uudemmasta jamaikalaismusiikista ehkä löydykään, Andor kertoo.

Jukka Poika ja Selecta Andor pääsivät muutamalle keikalle Brasiliassa. Näistä etenkin ensimmäinen keikka Fortalezassa on jäänyt hyvin mieleen - sekä positiivisessa että negatiivisessa mielessä. Ensin Andor sai kamppailla keikkapaikan ruosteisen dj-mikserin kanssa. Laite saatiin pelittämään juuri viime tingassa keikkaa varten, ja lopulta itse keikka meni hyvin. Paikalla oli miehen arvion mukaan jopa noin 3000 ihmistä, mikä yllätti Andorin. Mies on muistellut Basson slämäri -haastattelussa, että suurimman suosion keikalla sai Jukka Pojan Hän haluaa huussin -kappale, jonka kertosäkeen kaikki lauloivat mukana - autuaan tietämättöminä siitä, mitä huussi tarkoittaa.

Jukka Poika ja Andor Brasiliassa (kuva: Selecta Andorin kotialbumi)

Soittaminen keskeytyi kuitenkin ikävissä merkeissä.

- Jukan keikka oli loppumassa, ja minun oli tarkoitus vielä jatkaa soittamista ja bileiden oli muutenkin tarkoitus jatkua aamuun asti. Sitten meille tultiin ilmoittamaan, että nämä bileet pitää nyt lopettaa. Joku nuori oli ammuttu kuoliaaksi siellä sisäänkäynnin hollilla. Ilmeisesti joku oli noussut moottoripyörän selästä, ampunut laukaukset ja hävinnyt pois paikalta. Todennäköisesti kyse oli jengien välienselvittelystä tai saamattomista huumeveloista, Andor sanoo.

Andorin ja Jukka Pojan yhteistyön loppumiseen ei liity dramatiikkaa. Mies kertoo, että vuonna 2012 Jukka Pojan ja tuottaja Bommitommin yhteistyö syveni ja Bommitommi, oikealta nimeltään Tommi Tikkanen, ryhtyi Jukka Pojan keikka-dj:ksi. Näihin aikoihin Andor puolestaan aloitti oikeudenkäyntiavustajan työt.

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla.

Kilpailut

Uusimmat