Kuva: Yle

Tänään tv:ssä: Vääränlainen terapia oli koitua Jonaksen, 34, kohtaloksi

08.12.2020 07:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Jonas Pieniniemi sairastaa pakko-oireista häiriötä.

Tämäniltaisessa Perjantai-dokkarissa kuullaan 34-vuotiaan Jonas Pieniniemen tarina. Pieniniemi sairastaa pakko-oireista häiriötä eli OCD:tä. 

Pieniniemen ensimmäinen muistikuva pakko-oireisesta häiriöstä liittyy lapsuuteen. Hänen pikkusiskonsa oli juuri syntynyt ja perhe kävi katsomassa uutta tulokasta sairaalassa. Tilanne tuntui Pieniniemen mukaan vieraalta ja pelottavalta. 

- Mentiin sieltä sitten isoäidin luo paistamaan lettuja. Muistan, kun sain haarukan ja veitsen käteen ja puristin niitä kaikin voimin enkä uskaltanut päästää irti. Ajattelin, että jos pikkurilli vaikka lipsahtaa irti, äidille sattuu jotain, Pieniniemi kertoo dokumentissa.

Ajatukset ovat olleet läsnä koko elämän. Parisuhteessa ne alkoivat näkyä kolmen viikon jälkeen. Pieniniemi lähetteli kumppanilleen viestejä ja odotti kuumeisesti vastausta. 

- Menin täysin siihen pelkotilaan, kun emme olleet yhdessä. Mietin vain, että mitä jos hän jättää mut?

Työterveyden kautta Pieniniemi tapasi psykiatrin, jolta hän sai diagnoosin, pakko-oireinen häiriö. Mukaan tuli myös terapia, joka tuntuikin alussa auttavan, kunnes kaikki muuttui. 

- Kun kerroin ajatuksista psykiatrille, hän ajatteli minun olevan psykoosissa tai lähellä sitä. Todellisuudessa kaikki oli vain OCD:tä. Tilanne vain paheni ja paheni. 

Käänne tapahtui kuitenkin vertaistuen kautta. 

- Siellä Jonas sai tietää toisesta terapiamuodosta ja sai suosituksen tietystä terapeutista, Pieniniemin vaimo kertoo dokumentissa.

- Tuntui, että tämä terapiamuoto oli Jonakselle paljon parempi. 

Tätä nykyä Pieniniemi toimii myös itse vertaistukihenkilönä ja tekee aiheisia videoita YouTubeen. Mutta mitä kaikkea muuta uusi terapiamuoto hänelle antoi? Sen näet perjantai-dokkarista. 

Jonas ja pakko-oireet
Yle Tv1
21.30

Lue myös: "Aivoni ovat viholliseni" - pakko-oireisesta häiriöstä kärsivät avautuvat arjestaan

Kilpailut

Uusimmat