Kuva: AOP

Elon Musk pilkkaa ihmisiä, jotka ilmoittavat somessa pronomininsa - "Esteettinen painajainen"

17.12.2020 17:15 - Iiro Myllymäki

Teknologiamiljardööri ei kannata käytäntöä, jossa ihmiset ilmoittavat omat persoonapronomininsa sosiaalisen median profiileissaan.

Teslan toimitusjohtaja ja SpaceX-yrityksen perustaja Elon Musk, 49, on ilmaissut sosiaalisessa mediassa kantansa joidenkin käytäntöön ilmoittaa someprofiileissaan omat persoonapronomininsa. Esimerkiksi Twitterissä monet ilmoittavat profiileissaan pronomineikseen he/him, she/her tai they/them sen mukaan, mikä sukupuolikokemus heillä on itsestään. Näin muut saavat tietää, miten viitata oikeaoppisesti kyseiseen henkilöön. Suomen kielessä persoonapronominit eivät ole sukupuolittuneita, joten käytäntö ei ole suuremmin levinnyt suomalaisten profiileihin.

Vaikka käytäntö on lähtöisin transsukupuolisten, muunsukupuolisten ja ei-binääristen ihmisten tarpeesta, se on laajentunut myös yhä useamman cissukupuolisen someprofiileihin, mikä on keino normalisoida käytäntöä ja osoittaa tukeaan sukupuolivähemmistöille. Cissukupuolisella tarkoitetaan henkilöä, jonka sukupuolikokemus vastaa hänelle syntymässä määriteltyä sukupuolta.

Elon Musk ei ole pronominien ilmoittamisen kannalla. Mies jakoi Twitter-tilillään ivaavan meemin, joka teki hänen mielipiteensä selväksi. Meemissä nähtiin itsetyytyväisen näköinen 1800-lukulainen sotilas, jonka hatussa lukee ”rakastan muiden sortamista”. Kuvan yhteydessä lukee ”kun laitat he/him profiiliisi”. Muskin jakaman meemin näet alta tai tästä linkistä.

Twiitin kommenttikentässä on käyty kiivasta keskustelua, jossa osa on Muskin puolella ja osa taas voimakkaasti häntä vastaan. Clean Technica -sivusto liittyi keskusteluun julkaisemallaan kirjoituksella, jossa Muskin twiittiä kritisoitiin.

”Marginalisoitujen ihmisten kimppuun hyökkääminen ei ole koskaan coolia tai hauskaa. Niin ei ole myöskään heidän tukijoidensa kimppuun hyökkääminen”, kirjoituksessa todetaan.

Elon Musk on vastannut Clean Technicalle Twitterissä.

”Kannatan täysin transihmisiä, mutta kaikki nämä pronominit ovat esteettinen painajainen”, Musk twiittasi.

Jos upotus ei näy, klikkaa tästä.

Kommenteissa jotkut ovat nostaneet esiin, että tämä väite on hieman erikoinen ihmiseltä, joka nimeää lapsensa X Æ A-12:ksi. Netissä kohahdettiin toukokuussa, kun Muskin ja hänen naisystävänsä Grimesin lapsi syntyi ja lapsen erikoinen nimi paljastettiin. Nimen logiikasta pääset lukemaan tästä jutusta.

Muusikko Grimesilla, oikealta nimeltään Claire Boucher, 32, vaikuttaa olevan miestään enemmän ymmärrystä sukupuolen moninaisuudesta. Nainen on kertonut, että antaa lapsensa itse määritellä tulevaisuudessa oman sukupuoli-identiteettinsä. Tämä tuli ilmi, kun Grimesilta kysyttiin, onko lapsi tyttö vai poika. Grimes viittasi tuolloin lapseensa they-pronominilla.

Lue myös: Grimes ja Elon Musk muuttivat lapsensa nimen - X Æ A-12 oli lainvastainen

Lue myös: Elon Musk hämmentyi haastattelussa oman lapsensa nimestä - "Kuulostaa ihan salasanalta"

Lähde: LADbible, LADbible

Kilpailut

Uusimmat