Kuva: Senja Rapila

Aki Linnanahteelta kirja rikollispomosta: Tavoitteena avata Keijo Vilhuseen liittyviä mysteereitä

19.01.2021 09:15 - Reija Saarinen

Linnanahde kertoo olevansa mielenkiintoisten tarinoiden ystävä.

Radio Novan aamuista tuttu Aki Linnanahde, 42, pureutuu seuraavaksi rikosmaailmaan, sillä hänen kirjoittamansa kirja rikollisjohtaja Keijo Vilhusesta julkaistaan vuonna 2022. 

Vilhunen oli johtava toimija suomalaisessa rikollismaailmassa 1980-luvulta aina vuoteen 2013, jolloin paljastui hänen roolinsa Helsingin huumepoliisia pitkään johtaneen Jari Aarnion tietolähteenä.

Kirjan teko käynnistyi viime syksynä, jolloin Linnanahde sai kirjahankkeeseen liittyneen yhteydenoton. Samalla Linnanahteelle tarjoutui tilaisuus käydä pitkiä ja syvällisiä keskusteluja Vilhusen, hänen perheensä sekä muun lähipiirin kanssa.

- Tavoitteenani on avata Vilhuseen liittyviä mysteereitä sekä kuvata riippumattomasti sitä, millainen mies on Keijo Vilhunen ja miten hänestä tuli rikollisjohtaja, Linnanahde kertoo.

Linnanahteen mukaan hän on ennen kaikkea mielenkiintoisten tarinoiden ystävä.

- Olen ennen kaikkea mielenkiintoisten tarinoiden ystävä, olivat ne sitten true crimea, urheilua, politiikkaa tai mitä tahansa, Linnanahde kertoo Voice.fi:lle.

- Keijo Vilhusen tarinan kautta ei takuulla synny ihannoivaa kuvaa rikollisesta elämäntavasta. Sen synkät puolet nousevat vahvasti esille, kuten tällaisessa kirjassa pitääkin, Linnanahde korostaa.

Linnanahde kertoo kymmenen vuoden tuomiotaan parhaillaan istuvan Vilhusen todenneen taustakeskusteluissa, että ei voi suositella kyseistä ammattia kenellekään. 

Rikollisista kertovia kirjoja ja podcasteja on julkaistu viime vuosina runsaasti ja voidaankin puhua eräänlaisesta trendistä. Mutta miksi rikollisista kertovat tarinat sitten ovat nykyään niin suosittuja? 

- Luulen, että ihmisiä kiinnostaa kaikki tavallisuudesta poikkeava. Rikollinen elämä on kaukana tavallisen ihmisen normaalista arjesta ja hyvä niin, Linnanahde toteaa. 

Rikollisia käsittelevät kirjat ovat myös herättäneet kriittistä keskustelua. Otavan kustannuspäällikkö Jarkko Vesikansan mukaan rikollisuus on yhteiskunnallisesti tärkeä alue, jota myös tietokirjallisuuden on käsiteltävä. Rikollisuudesta ei voi kirjoittaa ilman rikollisia, heidän kokemusmaailmaansa ei voi sivuuttaa.

Vesikansan mukaan Linnanahteen kirja nojaa ainutlaatuiseen tietopohjaan.

- Rikollisuudessa, kuten myös vakoilussa, paljon arvokasta tietoa tallentuu keskeisten avaintoimijoiden muistiin. Näitä tietovarantoja Linnanahde pääsee hyödyntämään Vilhusen ja hänen lähipiirinsä osalta. Luvassa on ainutlaatuinen true crime -kirja, Jarkko Vesikansa sanoo.

Linnanahteen esikoisteos, Jere ilmestyi vuonna 2017. Entisestä jääkiekkoilijasta Jere Karalahdesta kertova kirja kiinnosti suomalaisia ja se olikin vuoden 2017 kuunnelluin äänikirja sekä myydyin tietokirja. 

Lue myös: Aki Linnanahde liikuttui kyyneliin kirjansa suosiosta: "En osannut unelmoidakaan"

Lähde: Otava

Kilpailut

Uusimmat