Kuva: AOP

Tiesitkö? Prinssi Philip oli myös maailmanmestari - viihtyi lajin parissa loppuun saakka

20.04.2021 16:45 - Roy Kokkonen / roy.kokkonen@bauermedia.fi

99-vuotiaana menehtynyt prinssi Philip siunattiin haudan lepoon viime lauantaina. Intohimoisena urheilumiehenä tunnetun prinssin rakkaus lajia kohtaan näkyi myös hänen hautajaisissaan.

Viime lauantaina haudan lepoon siunattu Edinburghin herttua, prinssi Philip tunnettiin paitsi kuningatar Elisabetin puolisona myös intohimoisena urheilumiehenä. Kaikki eivät kuitenkaan tiedä, että prinssi Philip oli myös maailmanmestari - vieläpä lajissa, jota hän oli itse kehittämässä.

Prinssi Philip oli keskeisessä roolissa nykyaikaisen valjakkoajon luojana, lajin puolestapuhujana ja aktiivisena kilpailijana, kertoo Suomen ratsastajainliitto tiedotteessa.

Hän ajoi kilpaa kilpaa nelivaljakolla EM- ja MM-tasolla ja voitti maailmanmestaruuden osana Ison-Britannian kultamitalijoukkuetta vuonna 1980. Pronssimitalijoukkueessa hän oli vuosina 1978, 1982 ja 1984. Yksilökisoissa hän oli parhaimmillaan kuudes vuonna 1982.

Valjakkoajossa kilpaillaan yhden tai useamman hevosen tai ponin vetämillä vaunuilla kolmessa eri osakokeessa: koulukokeessa, joka muistuttaa kouluratsastusta, maastossa ajettavassa kestävyyskokeessa ja erilaisia esteitä sisältävässä tarkkuuskokeessa.

Valjakkoajossa kilpaillaan koulu-, kestävyys- ja tarkkuuskokeessa. Kuva vaihtelevassa maastossa ajettavasta kestävyyskokeesta. (kuva: AOP)

The Guardianin mukaan prinssi Philip innostui valjakkoajosta viisikymppisenä, kun hänen rannettaan vaivannut nivelrikko esti hevospoolon pelaamisen. 

Valjakkoajon lisäksi prinssi Philip oli vaikuttamassa muidenkin ratsastuslajien kehitykseen. Hän toimi kansainvälisen ratsastajainliiton FEI:n pitkäaikaisena puheenjohtajana vuosina 1964-1986.

Rakkaus lajia kohtaan jatkui palavana loppuun asti. Vielä senkin jälkeen, kun prinssi Philip oli vetäytynyt julkisista tehtävistä, hänet nähtiin ajamassa valjakolla Windsorin linnan alueella. 

Lauantaisen hautajaissaaton reitillä olivat prinssi Philipin fellponivaljakko Balmoral Nevis ja Notlaw Storm sekä kaksi vaunuavustajaa eli groomia. Prinssin itse suunnittelemien vaunujen ajurin paikka oli tyhjä ja istuimella nähtiin prinssin ajoesiliina, päähine, hanskat ja ajopiiska sekä pieni purkki, jossa hän piti sokeripaloja poneilleen.

Lue myös: Prinssi Philipin hautajaisissa nähtiin hetki, joka sai ihmiset tunteellisiksi: "Lämmittää sydäntä"

Lue myös: Prinssi Williamin koskettava kirjoitus isoisänsä muistolle: "Hän oli poikkeuksellinen mies"

Lue myös: IL: Evelinan vitsailu prinssi Philipin kuolemasta suututti fanit - pahoittelee nyt kirjoitusta

Lähde: SRL, The Guardian

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat