Kuva: All Over Press

Kiina sensuroi elokuvaohjaaja Chloe Zhaon Oscar-voiton sosiaalisessa mediassa

27.04.2021 17:45 - Bauer Media

Gaalan jälkeen artikkelit, hashtagit, kuvat, videot ja hakusanat Zhaosta tai tapahtumasta oli sensuroitu parhaan mukaan.

Tämän vuotisessa Oscar-gaalassa tehtiin historiaa, kun kiinalainen elokuvaohjaaja Chloe Zhao, 39, palkittiin Parhaan elokuvaohjaajan palkinnolla vuoden 2020 elokuvasta Nomadland. Historialliseksi palkitsemisen teki se, että Zhao on ensimmäinen etnistä vähemmistöä edustava nainen, joka on pokannut gaalassa kyseisen palkinnon.

Ulkomaalaismediat kertovat, että vaikka miltei koko maailma juhlistaa tällä hetkellä Zhaon voittoa, hänen alkuperäinen kotimaansa Kiina yrittää jatkuvasti sensuroida sosiaalisesta mediasta kaikki merkit voitosta. Gaala nähtiin Pekingin aikaan aamupäivällä, mutta jo iltapäivällä päivitykset, artikkelit, hashtagit, kuvat, videot ja hakusanat Zhaosta tai tapahtumasta oli sensuroitu Kiinassa parhaan mukaan.

Jos tietoja Zhaon voitosta yrittää etsiä Kiinassa, tulee ilmoitus, ettei voimassaolevien lakipykälien ja käytäntöjen vuoksi sivua voida näyttää. Tiettävästi myös Nomadland-elokuva on aiheena sensuroitu Kiinan sosiaalisessa mediassa.

Chloe Zhao yllättyi voitosta. (kuva: All Over Press)

Paikalliset ovat kuitenkin löytäneet keinoja keskustellakseen aiheesta ja juhliakseen: monet käyttävät esimerkiksi termiä "ZT", jossa on Zhaon kiinalaisen nimen (Zhou Ting) etukirjaimet.

Ohjaamisen lisäksi Zhao on myös käsikirjoittanut, editoinut ja tuottanut Nomadland-elokuvan.  Zhao vastaanotti gaalassa myös Parhaan elokuvan Oscar-palkinnon yhdessä tuotantotiiminsä, elokuvan näyttelijöiden ja tuottajien kanssa. Elokuva sai yhteensä kolme Oscar-palkintoa. Nomadland on kerännyt viime vuonna paljon erilaisia palkintoja muun muassa Golden Globeissa ja Baftassa. Se nousi suosioon myös Venetsian elokuvafestivaaleilla ja voitti tapahtuman parhaimman Golden Lion -palkinnon.

Chloe Zhaon Oscar-voitto on kuohuttanut Kiinassa. (kuva: All Over Press)

Lue myös: Oscar-voittajalta tiedusteltiin Brad Pittin tuoksusta - hauska vastaus tuli kuin apteekin hyllyltä

Lue myös: Näyttelijän puhetta sensuroitiin suorassa Oscar-lähetyksessä - katsojat päätyivät lukemaan huulilta

Lähde: News Sky

Kilpailut

Uusimmat