Kuva: Niko Tiainen

Joutuvatko rikostoimittajat pelkäämään henkensä edestä? Kirjailija-toimittaja Jarkko Sipilä kertoo

08.11.2021 13:15 - Roy Kokkonen

30 vuoden uran rikostoimittajana tehnyt Jarkko Sipilä on nähnyt paljon. Viime vuosina myös dekkarikirjailijana tunnettu Sipilä on kirjoittanut useita elämäkertakirjoja tunnetuista rikollisista.

MTV:n rikostoimituksen päällikkö ja kirjailija Jarkko Sipilä on ollut rikollisuuden ytimessä jo 30 vuoden ajan. Sipilä on vieraana Mika "Immu" Ilménin ja Kalevi "Kale" Puontin Rosvo & Poliisi -podcastissa.

Rikostoimittajat kohtaavat sekä rikollisia että poliiseja työssään. Hollantilainen pitkän uran tehnyt rikostoimittaja Peter R. de Vries joutui heinäkuussa henkirikoksen uhriksi, kun häntä ammuttiin päähän poistuessaan tv-studiolta. Vaikka Sipilä on vuosien varrella nähnyt ja kokenut kaikenlaista, hän kertoo, että Suomessa rikostoimittajat ovat saaneet olla pääasiassa rauhassa.

– Toivottavasti ei tule Suomeen tällainen. Meillä on aika hyvin ymmärretty, että poliisi tekee työtään, rikostoimittajat kertovat niistä asioista ja rosvot tekevät omaa duuniaan. Kovaa väkivaltaa tai kostoväkivaltaa ei sitten 90-luvun ole juurikaan ollut, Sipilä kertoo.

Kirjailijana Sipilä tunnetaan paitsi dekkareistaan myös viime vuosina ilmestyneistä alamaailman merkkihenkilöiden elämäkerroista. Hän on kirjoittanut kirjat ex-Cannonball Marko Lönnqvististä ja kolme ihmistä murhanneesta Lauri "Late" Johanssonista.

Sipilä ja Ilmén tuntevat toisensa jo entuudestaan, sillä hän on kirjoittanut myös Ilménistä kaksi kirjaa.

Rikollisten elämäkerrat tuntuvat olevan suositumpia kuin koskaan. Sipilä kertoo, että hän saa säännöllisesti yhteydenottoja ihmisiltä, jotka haluaisivat elämäkerran itsestään. Mutta onko kovan luokan konnien tarinoista kirjoittaminen oikein?

– Luulen, että näiden kirjojen suurin arvo on siinä, että kerrotaan minkälainen rikosmaailma ja jengimaailma on. Että se ei ole respektiä, vaan selkäänpuukotusta. Varmaan on hyviäkin hetkiä, mutta siinä maailmassa on paljon pahaa, Sipilä kertoo.

Myös Ilmén on samoilla linjoilla. Hän toteaa, että hänen kirjansa on auttanut monia pääsemään irti päihteistä.

– Kyllä se sellaistaa raakaa selviytymistä on. Sitä markkinoidaan sillä, että ollaan veljiä, toisista ei puhuta ja pidetään huolta. Lähtökohtaisesti ne on hyviä arvoja, jotka sopii mihin tahansa porukkaan. Ne ei siellä vaan tietenkään toteudu, Ilmén naurahtaa.

Voit kuunnella koko jakson täältä.

Lue myös: Poliisi yllättyi: Kasvuhormonina myyty aine olikin erektiolääkettä - 'Kysyin, onko olkapää ollut jäykkänä'

Lue myös: Suomen Rahapajan esimies varasti satoja tuhansia kolikkoina - tutkija kertoo hurjasta tapauksesta

Lue myös: Ex-rosvo Mika Ilmén ja entinen poliisi Kalevi Puonti olivat "vihollisia" - nyt he luotsaavat rankkaa uutuussarjaa

Kilpailut

Uusimmat