Kuva: AOP

Huumeidenkäytöstä kritisoitu Euphoria voikin vaikuttaa päinvastoin: "Naiivia luulla pystyvämme suojelemaan"

02.03.2022 10:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Euphoria on saanut aiemmin kritiikkiä siitä, miten se esittää nuorten huumeidenkäytön.

HBO:n hittisarja Euphoria on saanut aiemmin kritiikkiä nuorten huumeidenkäytön romantisoinnista. Toisin kuin luultiin sarjalla näyttäisi kuitenkin olevan aivan päinvastainen ja positiivinen vaikutus. Nuorten apuun hakeutumisessa huumeidenkäytön suhteen on havaittu Yhdistyneessä kuningaskunnassa hieman nousua sarjan saaman suosion aikoihin.

Yhdistyneen kuningaskunnan riippuvuuksien hoitoryhmän johtavan asiantuntijan Nuno Albuquerquen mukaan sarja on nostanut tietoisuutta huumeidenkäytön ongelmista, mikä osaltaan havahduttaa nuoria hakemaan apua ongelmaansa.

- Euphorian kaltaiset sarjat nostavat tietoisuutta nuorten ihmisten kohtaamista ja kärsimistä aikuiselämän ongelmatilanteista kuten huumausaineiden väärinkäytöstä, Albuquerque kuvailee.

Euphoriasta hätkähdettiin, koska se kuvaa niin yksityiskohtaisesti ja kaunistelematta nuorten huumeidenkäyttöä. Sarjan tekijät ovat tyrmänneet kritiikin toteamalla, ettei sarja näytä minkäänlaista moraalista ideaalia siitä, miten pitäisi toimia. Albuquerque kuitenkin kertoo, että on naiivia uskoa, etteikö Euphorian kaltaisia tapahtumia jo nytkin olisi myös todellisuudessa olemassa.

- On yhteiskunnalta naiivia uskoa, että nuorempi sukupolvemme ei käyttäisi aineita tai luulla pystyvämme aina suojelemaan heitä. Jos ohjelmat kuten Euphoria onnistuvat rohkaisemaan edes yhtä nuorta ihmistä hakemaan apua, se on hienoa, Albuquerque jatkaa.

Lue myös: Hittisarja saa kritiikkiä huumeidenkäytön romantisoinnista - tähtinäyttelijä Zendaya vastaa syytöksiin

Lue myös: Euphoria-tähti paljastaa saamansa vähättelyn: "Roolittaja sanoi, etten koskaan tulisi olemaan tv:ssä"

Lähde: NME

Kilpailut

Uusimmat