Kuva: All Over Press

Tänään tv:ssä: Kulttielokuvasta syntyi oma uskonlahko - jäseniä maailmanlaajuisesti satojatuhansia

11.03.2022 07:15 - Jenni Tuusjärvi / jenni.tuusjarvi@bauermedia.fi

Taloudellisesti heikosti menestynyt elokuva on inspiroinut ottamaan rennosti.

Vuonna 1998 ilmestynyt Big Lebowski on komedia, jonka pääosassa nähdään näyttelijä Jeff Bridges, 72. Vaikka elokuva ei ilmestyessään ollut jättimenestys ja lipputulot kattoivat hädintuskin tuotantokustannukset, on elokuva saavuttanut vuosikymmenten saatossa kulttimaineen.

Bridgesin näyttelemä Jeffrey "Dude" Lebowski on eräänlainen oman elämänsä Uuno Turhapuro: vetelä keilailija, joka juo valkovenäläisiä sekä puhuu hävyttömyyksiä.

Ja viettelee jouten elämää.

"The Duden" vaivaton elämänasenne onkin inpiroinut oman uskonlahkon perustamiseen. Dudeismi on saanut alkunsa elokuvan innoittamana.

Dudeism.com-verkkosivun mukaan dudeisteja on maailmanlaajuisesti yli 600 000. Opit ovat Lebowskin lisäksi peruja taolaisesta filosofiasta.

"Elämä on lyhyt ja monimutkainen, eikä kukaan tiedä, mitä sillä pitäisi oikein tehdä. Joten älä tee mitään. Ota vain rennosti. Lakkaa murehtimasta niin paljon, että pääsetkö loppuun asti. Keräänny ystäviesi kanssa yhteen oluen äärelle. Siitä huolimatta, heitätkö kaatoja vai meneekö kouruun, tee parhaasi ollaksesi hyvä itsellesi ja muille", verkkosivuilla kuvaillaan dudeismin syvintä olemusta.

Sivulla myös mainitaan, että termi "dude" on tässä tapauksessa määritelty tarkoittamaan aivan kaikkia sukupuolia.

Mikäli video ei näy, voit katsoa sen tästä.

Elokuvan ovat ohjanneet veljekset Joel, 67, ja Ethan Coen, 64, jotka ovat myös elokuvan käsikirjoituksen takana.

Elokuva on heikosta taloudellisesta menestyksestään huolimatta elokuvasivusto IMDb:n Top 250 -elokuvaa listan sijalla 200. Se on saanut sivustolla arvosanaksi 8,1/10.

Big Lebowski

11.3.2022

Klo 23.25

Kutonen

Lue myös: Big Lebowski -elokuvan tähtinäyttelijä Jeff Bridges sairastui syöpään - "Uutta p*skaa on ilmennyt"

Lue myös: Mies teki vaimonsa ruumiista haketta - brutaali murha innoitti Coenin veljesten läpimurtoelokuvan

Lue myös: Jeff Bridges sairastui koronavirukseen taistellessaan syöpää vastaan: "Sai syövän näyttämään helpolta nakilta"

Kilpailut

Uusimmat