Kuva: AOP

Suosittu sketsisarja teki paluun BBC:n valikoimaan blackface-kohun jälkeen - ei tosin alkuperäisessä muodossaan

17.03.2022 23:15 - Iiro Myllymäki

Pikku-Britannia on otettu takaisin BBC:n striimauspalveluun, mutta sarjasta on editoitu osia pois.

Sketsisarja Pikku-Britannia on tehnyt paluun BBC:n iPlayer-striimauspalveluun. Sarja hyllytettiin palvelusta kesällä 2020 blackface-kohun myötä. Samoihin aikoihin sarja poistettiin myös Netflixistä.

Rasistisen blackface-maskeerauksen käyttö sarjassa herätti kuohuntaa Black Lives Matter -protestien yhteydessä. Ohjelmassa David Walliams esitti usein tummaihoista naishahmoa Desiree Devereä, jota esittäessään miehen iho oli maalattu mustaksi. Sarjan toinen luoja ja näyttelijä Matt Lucas puolestaan käytti blackface-maskeerausta esittäessään tummaihoista pastorihahmoa. Sarjaa tehtiin vuosina 2003–2005.

Muun muassa Metro uutisoi, että sarja on nyt palannut BBC iPlayerin valikoimaan. Sarjaa on kuitenkin editoitu.

- Pikku-Britannia on laitettu fanien saataville BBC iPlayeriin. Matt ja David ovat tehneet siihen editointeja, jotka heijastelevat kulttuurisia muutoksia, joita on tapahtunut 20 vuodessa ohjelman teon jälkeen, BBC tiedottaa.

Radio Times kirjoittaa, että esimerkiksi musta Desiree Devere -hahmo ei enää esiinny sarjassa editointien jälkeen. Lisäksi joihinkin jaksoihin on lisätty varoitusteksti syrjivästä kielenkäytöstä.

Pian sarjan hyllyttämisen jälkeen Walliams ja Lucas pyysivät julkisesti anteeksi.

- Haluamme tehdä selväksi, että se oli väärin ja olemme hyvin pahoillamme, kaksikko sanoi viitaten blackface-meikin käyttöön.

Lue myös: Sketsisarja Pikku-Britannian tekijät pyytävät anteeksi - blackface-kohu poisti sarjan Netflixistä

Lue myös: Idris Elba on vanhojen sarjojen sensurointia vastaan - "Uskon sananvapauteen"

Lähde: Metro

Kilpailut

Uusimmat