Kuva: AOP

BBC hyllytti sketsisarja Pikku-Britannian suoratoistopalveluista - syynä blackface-kohu

10.06.2020 10:45 - Roy Kokkonen

Pikku-Britanniaa ei enää löydy brittiläisistä suoratoistopalveluista. BBC päätyi ratkaisuun, koska sarjassa käytettiin kyseenalaista blackface-meikkiä.

Vuosina 2003-2006 tehty brittiläinen sketsisarja Pikku-Britannia on poistettu Netflixin brittiversiosta jasuoratoistopalveluista BritBox ja BBC iPlayer. Britannian yleisradioyhtiö BBC päätyi ratkaisuun sarjassa käytetyn blackface-meikin takia.

Blackface tarkoittaa valkoihoisen näyttelijän meikkaamista tummaihoiseksi maalamalla tämän iho mustaksi. 

Pikku-Britannia on Matt Lucasin ja David Walliamsin luoma sketsisarja, joka parodioi englantilaista yhteiskuntaa. Kaksikko näyttelee itse suurinta osaa rooleista. Sarjaa on pidetty kyseenalaisena, sillä osassa rooleista he pilkkaavat eri kansallisuuksia. Kritiikkiä herättäneitä hahmoja ovat muun muassa thaimorsian Ting Tong ja Desiree DeVere, jota Walliams esitti iho maalattuna tummaksi.

Ympäri maailmaa järjestetyt Black Lives Matter -mielenosoitukset ovat saaneet BBC:n kiinnittämään huomiota myös Pikku-Britannian epäasiallisena pidettyihin hahmoihin. 

- Ajat ovat muuttuneet siitä, kun Pikku-Britanniaa esitettiin televisiossa. Se ei ole enää saatavilla BBC iPlayer-palvelussa, BBC:n edustaja kertoi Daily Mailille.

Sarja on poistettu myös BritBox- ja Netflix-suoratoistopalveluista.

Matt Lucas on aiemmin kommentoinut tekevänsä asiat toisin, mikäli hän voisi tehdä sarjan uudelleen.

- Jos voisin tehdä Pikku-Britannian uudelleen, en vitsailisi transvestiiteista. En esittäisi tummaihoisia hahmoja. Oikeastaan en tekisi koko ohjelmaa nyt. Se saisi ihmiset pahoittamaan mielensä. Me esitimme silloin julmempaa huumoria kuin mitä tekisin nyt, Lucas kommentoi vuonna 2017.

Lue myös: MTV: Putous-sketsi, jota et nähnyt tv:ssä - suomalaistähtiä parodioimassa myös Niina Lahtinen

Lue myös: Nettikaupan mainoskuvat raivostuttivat: "Juuri tämä on omiaan vahingoittamaan kehonkuvaa"

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat