Kuva: Backmann & Hoderoff

Arvostelu: Ohjaaja Aku Louhimiehen uutuuselokuva Odotus saa katsojan kysymään: mitä helvettiä?

31.03.2022 12:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Elokuvaa kannattelevat hyvät ja luontevat näyttelijät, kirjoittaa Voice.fi:n toimittaja Minttu Tikkanen.

On kulunut neljä vuotta, kun Yle julkaisi kohun nostaneen artikkelinsa elokuvaohjaaja Aku Louhimieheen kohdistuneista syytteistä epäasiallisista ja alistavista työskentelytavoista. Nyt ilmestyvä Odotus on hänen ensimmäinen kokonaan ohjaamansa elokuva kohun jälkeen, jos Antti J. Jokisen alulle laittaman Omerta 6/12 -elokuvan jatkamista ei oteta huomioon. Odotusta ei voi oikein olla katsomatta niiden linssien läpi, että neljä vuotta on ilmeisesti sopivan pitkä aika, että silloiset, rankatkin syytökset ollaan jo valmiita painamaan unholaan. Pääosaa esittävän Inka Kallénin notkuessa noin puolet elokuvasta alasti, katsoja ei voi muuta kuin toivoa, että tällä kertaa kaikilla on ollut kuvauksissa kivaa.

Kulissien pohtiminen on silti turhaa, koska niistä katsoja ei valmista teosta katsellessaan voi kuitenkaan mitään tietää. Mutta sen sijaan tekee kyllä päällimmäisenä väistämättä mieli kysyä, että mitä ihmettä Louhimies miesoletettuna tekee puikoissa, kun elokuva käsittelee naisen seksuaalisuutta? Olisihan meillä maa täynnä lahjakkaita ja taitavia naisohjaajia, joten eikö tämä juuri olisi sellainen tarina, jonka naiset kertoisivat parhaiten?

Elokuvan on toki käsikirjoittanut Kallén, mikä osaltaan vähän helpottaa outoa asetelmaa. Mutta kuitenkin sillä intensiteetillä, millä elokuva porautuu nimenomaan naisen seksuaalisuuteen ja haluun, tuntuisi luontevalta ja hedelmälliseltä, että ohjaajakin osaisi käydä siitä dialogia näyttelijän ja käsikirjoittajan kanssa. 

Nainen seksuaalisena toimijana eikä aina vain kohteena ei ole varsinaisesti vuonna 2022 enää mullistavaa tai uraauurtavaa, mutta toki niitä tarinoita on edelleen virkistävää nähdä eikä niitä luultavasti voi koskaan olla liikaa.

Elokuvassa Elli (Kallén) elää rauhaisaa elämää saaristossa aviomiehensä Mikon (Aku Hirviniemi) kanssa, kunnes Mikon vanha opiskelukaveri ja Ellin nuoruudenrakkaus Olavi (Andrei Alén) saapuu vierailulle ja saa vanhan liekin roihahtamaan uudelleen. Asetelma on siis tuttuakin tutumpi kolmiodraama. Ja tuttuna se pysyy, elokuvassa ei lopulta tapahdu juuri mitään. Seksikohtaukset seuraavat toisiaan, mutta juoni junnaa paikallaan. Tarina on varsin ennalta arvattava, eikä elokuvassa ennen aivan viimeisiä minuutteja tapahdu mitään, mitä katsoja ei jo aavistanut tapahtuvan. Loppu on kuitenkin siis onneksi hieman yllätyksellinen, eikä kolmiodraama sentään pääty kliseisellä tavalla.

Köyhä tarinankerronta saa paljon anteeksi vain sillä, että katsoja unohtuu tunnelmoimaan kesää ja ihailemaan miljöötä eli lumoavan kaunista Seilin saarta. Ontohkoa juonta kannattelee myös yksinomaan se, että Kallénin ja Hirviniemen roolisuoritukset ovat niin luontevia, aitoja ja kiinnostavaa seurattavaa. 

Elokuvaa tähdittävät Inka Kallén ja Aku Hirviniemi. (kuva: Markus Kontiainen)

Terävä tilannehuumori pitää katsojan valppaana silloin, kun elokuva muuten tuntuu jumittavan paikallaan. Se on myös piristävä lisä vakavaan draamaan. Onneksi elokuvaan on roolitettu nimenomaan Hirviniemi, joka saa sepustuksillaan lähes minkä tahansa repliikin naurattamaan kippurassa ja hänen kohtauksensa ovatkin elokuvan ehdottomia valonpilkahduksia. Hirviniemen näytteleminen ja naurattaminen ovat niin luontevaa katseltavaa, että tuntuu kuin hengailisi omien kavereidensa seurassa eikä katsoisi näyttelemistä ollenkaan.

Jossakin elokuva onnistuukin, sillä on kuitenkin aina positiivista, jos elokuva herättää katsojankin pohtimaan jotakin syvempää. Muutamien hervottomien naurunpyrskähdysten lisäksi se lieneekin elokuvan suurin anti. Elokuva kysyy mitä me oikeasti odotamme, kun odotamme jotakin mennyttä palaavaksi? Tajuamme odottavamme pelkkää mielikuvaa, kuvitelmaa, jota ei ehkä koskaan todellisuudessa edes ollutkaan. Fantasiaa, jonka emme lopulta oikeasti edes toivoisi käyvän toteen. Se on hyvä ja painava oivallus, joka jokaisen jossittelijan kannattaakin nähdä.

Odotus saa ensi-iltansa 1. huhtikuuta 2022. Trailerin voit katsoa alta tai täältä.

Lue myös: Yle: Aku Louhimiehestä rankkoja syytöksiä - nöyryyttää näyttelijöitä sadistisesti, itkettää lapsia

Lue myös: Arvostelu: Huonot naiset saa nauramaan kippurassa, vaikka aihe taustalla on vakava

Juttua muokattu 4.4. ja lisätty Ylen julkaiseman artikkelin olevan lähde Louhimieheen kohdistuneille syytöksille.

Lähteet: Yle

Voice.fi, Iskelmä ja Radio Nova kuuluvat Bauer Mediaan.

Kilpailut

Uusimmat