Kuva: AOP / EPA

Ed Sheeran oikaisee tekijänoikeuskiistaan liittyviä ennakkoluuloja: "Kyse ei ole rahasta, vaan rehellisyydestä"

08.04.2022 16:15 - Riia Frost

Ed Sheeran kertoo videokuvaavansa jokaisen biisintekosessionsa välttääkseen tekijänoikeuskiistoja jatkossa.

Laulaja-lauluntekijä Ed Sheeran, 31, vieraili BBC-median haastattelussa voitettuaan Shape of You -hittikappaaleen tekijänoikeuskiistaa käsitelleen oikeudenkäynnin. Artisti todettiin syyttömäksi muusikko Sami Chokrin kappaleen Oh Why plagioimisesta.

Sheeran on aiemminkin joutunut tekijänoikeuskiistoihin. Vuonna 2017 artistin Photograph-kappaletta syytettiin plagioinniksi, minkä artisti ratkaisi nopeasti maksamalla yli 18 miljoonan euron korvaukset. Sheeran muistelee, miksi päätyi näin tekemään sekä kertoo katuvansa päätöstään tänäkin päivänä.

- Meitä neuvottiin vain ratkaisemaan se nopeasti, koska olin kiertueella ja siinä oli kaikkea muutakin meneillään. Lisäksi minua varoiteltiin, että tällaisten tapausten ympärillä on tietynlainen kulttuuri, ja että minä todennäköisesti häviäisin, Sheeran muistelee.

- Henkilökohtaisesti kadun sitä, mutta en rahallisessa mielessä, Sheeran lisää.

Artisti myös kertoo kyseisen oikeusjutun johtaneen siihen, ettei hän soittanut Photograph-kappalettaan moniin vuosiin.

- Lopetin sen soittamisen, koska minusta tuntui oudolta ja tunsin oloni likaiseksi, Sheeran kertoo.

Muusikko kertoo kuitenkin alkaneensa tuntea kyseisen kappaleen jälleen omakseen ja onkin jo soittanut sitä yhä useammalla keikallaan. Vastaavanlaisia tekijänoikeuskiistoja välttääkseen Sheeran kertoo aloittaneensa jokaisen biisintekosessionsa videokuvaamisen.

- Aloin tehdä sitä Photograph-kappaleen jälkeen. Kuvaan jokaisen biisisessioni ja minulla on kaikki videoklipit tallella itselläni, Sheeran kertoo.

Muusikko on alkanut epäröimään itseään

Sheeran painottaa toivovansa epämiellyttävän oikeuskiistan jälkeen, että hän voisi viimeinkin palata takaisin musiikintekoon. Hän kuitenkin kertoo, että entistä yleistyneempi tekijänoikeusloukkauskulttuuri vie musiikinteon hienouden ikävämpään suuntaan.

- Se on mielestäni paras tunne maailmassa, kun ensimmäinen idea syntyy hienon kappaleen kirjoittamisesta, mistä taas syntyy euforia. Nykyään se tunne on kuitenkin muuttunut ajatukseksi, jossa kyseenalaistat itseäsi jatkuvasti, Sheeran toteaa.

Kun laulajaa syytettiin toisen kerran tekijänoikeusloukkauksesta, muusikko tunsi tarpeen puolustaa itseään. Siksi artisti haluaakin oikaista tekijänoikeuskiistaan liittyviä ennakkoluuloja, joiden mukaan niissä taisteltaisiin ainoastaan rahasta. 

- Kaikki keskustelut tähän liittyen pyörivät aina rahan ympärillä, mutta kyse ei ole rahasta, vaan rehellisyydestä. Meidän täytyi puolustaa sitä, minkä ajattelimme olevan oikein, Sheeran toteaa.

Ed Sheeran videokuvaa kaikki biisintekosessionsa tekijänoikeuskiistoja välttääkseen. (kuva: AOP / EPA)

Lue myös: Ed Sheeran voitti tekijänoikeuskiistaa koskevan oikeudenkäynnin - "Tämän täytyy tosissaan loppua"

Lue myös: Ed Sheeran jakoi sydäntä särkevän tarinan kappaleensa takaa - omistettu kuolleelle ystävälle

Lähteet: BBC

Kilpailut

Uusimmat