Kuva: AOP / EPA

Ed Sheeran voitti tekijänoikeuskiistaa koskevan oikeudenkäynnin - "Tämän täytyy tosissaan loppua"

07.04.2022 10:15 - Riia Frost

Ed Sheeranin Shape of You -kappaletta syytettiin plagiaatiksi.

Maailmanluokan laulaja-lauluntekijä Ed Sheeran, 31, voitti oikeudenkäynnin, jossa kiisteltiin Shape of You -hittikappaleen tekijänoikeuksista. Oikeustuomari Antony Zacaroli teki keskiviikkona 6. huhtikuuta päätöksen, ettei artisti ole plagioinut muusikko Sami Chokrin 2015 vuoden kappaletta Oh Why.

BBC-julkaisun mukaan Sheeran halusi kommentoida viimeinkin tekijänoikeuskiistaa Instagram-julkaisussaan, ja hän toteaakin jo heti videonsa alussa perättömien väitteiden olevan nykyaikana liiankin yleisiä.

- Nyt vallitsee sellainen kulttuuri, jossa kanne esitetään sillä ajatuksella, että sovittelu tulisi halvemmaksi kuin oikeuteen meneminen, vaikka vaatimuksella ei olisikaan perusteita, Sheeran toteaa.

- Se on erittäin vahingollista lauluntekoalalla. On vain rajallinen määrä nuotteja, ja vain muutamia sointuja käytetään pop-musiikissa, Sheeran lisää.

Ed Sheeran kävelemässä oikeudenkäyntiin. (kuva: AOP)

Laulajan mukaan vain 12 nuottia on käytettävissä kappaleita sävellettäessä ja lisäksi Spotify-musiikkipalvelussa julkaistaan päivittäin noin 60 000 biisiä. Tästä syystä muusikon mielestä on varmasti suuri todennäköisyys, että jotkut kappaleet saattavat sattumalta kuulostaa samanlaisilta.

Sheeran vielä painottaa, ettei halua poissulkea tämän tapauksen molempien osapuolten kipua ja loukkaantumista, mutta toteaa olevansa itsekin vain ihminen.

- Oikeusjutut eivät ole miellyttäviä kokemuksia ja toivon, että tulevaisuudessa tällaisia tapauksia voitaisiin välttää. Tämän täytyy tosissaan loppua, Sheeran toteaa lopuksi.

- Toivottavasti jatkossa saisimme palata laulujen tekemiseen, emmekä joutuisi jatkuvasti todistelemaan, että osaamme kirjoittaa niitä, Sheeran toteaa videonsa lopuksi.

Sheeran kirjoitti Shape of You -hitin yhdessä Snow Patrol -yhtyeen John McDaidin ja tuottaja Steven McCutcheonin kanssa, jotka myös kiistivät kuulleensa aiemmin Oh Why -kappaleen.

Sheeranin koko Instagram-julkaisun voit katsoa alta.

Mikäli linkki ei näy, voit katsoa julkaisun täältä.

Lue myös: Ed Sheeranin tylyttää South Park -sarjaa - "Se jakso pilasi v*ttu elämäni"

Lue myös: Ed Sheeran jakoi sydäntä särkevän tarinan kappaleensa takaa - omistettu kuolleelle ystävälle

Lähteet: BBC

Kilpailut

Uusimmat