Kuva: AOP

Texasin koulusurma järkyttää, muun muassa Madonna vaatii kiristystä aselakiin: "Miten on mahdollista"

26.05.2022 16:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Uutinen Texasin kouluampumisesta on koskettanut monia.

Toissapäivänä 24. toukokuuta kuultiin suru-uutisia, kun 18-vuotias opiskelija hyökkäsi kiväärillä aseistautuneena peruskouluun Texasissa, Yhdysvalloissa. Ylen mukaan hyökkäyksen uhriluku on noussut jo 22 ihmiseen. Tekijä kuoli tapahtumapaikalla itsekin poliisin ammuttua häntä.

Kouluampuminen on herättänyt keskustelua Yhdysvaltain vallitsevasta aselainsäädännöstä, joka on monien mielestä aivan liian löyhä. Myös julkisuuden henkilöt ovat ottaneet kantaa keskusteluun. Esimerkiksi muusikko Madonna, 63, julkaisi Instagram-tilillään kirjoituksen aiheesta. 

"En voi kuvitella sitä tuskaa ja sydämen särkymistä, jota näiden 19 lapsen vanhemmat tuntevat. Minulla on lapsia peruskoulussa, ja jos he eivät tulisi koulusta kotiin jonain päivänä, en usko, että selviäisin", Madonna sanoo.

Muusikko nostaa esiin tämänhetkisen aselain ongelmallisuuden. Esimerkiksi taustojen tarkastaminen asetta hankkivalta on käytännössä olematonta. Myöskään minkäänlaista koulutusta aseen käyttöön ei vaadita.

"Miten on mahdollista, että 18-vuotias poika, lapsi vielä itsekin, voi ostaa kaksi automaattikivääriä syntymäpäivänään? Ei taustojen tarkastamista, ei turvallisuuskoulutusta, ei mitään kysyttyjä kysymyksiä?" Madonna luettelee.

Muusikon mukaan ainakin osa ampuma-asekuolemista voitaisiin välttää pakollisella koulutuksella ennen aseen hankkimista. Hän vertaa tilannetta esimerkiksi ajokorttiin, autoakaan ei saa ajaa kuka tahansa, miksi ase olisi poikkeus?

"Meidän täytyy vaatia pakollinen koulutus aseenomistajille samaan tapaan kuin vaadimme ihmisiä opiskelemaan ja läpäisemään testin ajokortin saadakseen. Auto on potentiaalinen ase, jos sitä ei käytetä oikein. Niin on myös ase", Madonna summaa.

Madonnan julkaisun voit katsoa alta tai täältä.

Yhdysvaltain asepolitiikka on jo pitkään herättänyt keskustelua löyhyytensä vuoksi. Nykyisen presidentin, Joe Bidenin, 79, vaalilupauksiin kuului ampuma-asekuolemien vähentäminen Yhdysvalloissa. Toistaiseksi merkittävää muutosta ei kuitenkaan ole tapahtunut, sillä lain tiukentamisella on Yhdysvalloissa myös paljon vastustajia. Biden on kuitenkin kommentoinut Texasin surman yhteydessä, että nyt jos joskus on korkea aika muokata nykyistä lakia.

- Milloin herran tähden aiomme tehdä sen, mitä tiedämme, että meidän täytyy tehdä? Biden penää Texasin onnettomuuden jälkeisessä puheessaan viitaten aselain kiristämiseen.

Lue myös: Miksi moni nuori liittyy rikollisjengiin? Poliisin entinen rikostutkija vastaa suorasanaisesti

Lue myös: Lähisuhdeväkivalta johti aivovammaan ja 60 arpeen - "Puukotus on todella sekava hetki"

Lähteet: Yle, BBC

Kilpailut

Uusimmat