Kuva: AOP / EPA-EFE

Artistit ottivat Glastonbury-festivaaleilla kantaa USA:n aborttipäätökseen: "Vihaamme teitä"

27.06.2022 17:15 - Riia Frost

Korkeimman oikeuden tekemä päätös aborttioikeuden poistamisesta yhdysvaltalaisilta on saanut monet julkkikset osoittamaan mieltään.

Muun muassa artistit Olivia Rodrigo, 19, Lilly Allen, 37, ja Billie Eilish, 20, ottivat esityksillään Glastonbury-festivaaleilla kantaa korkeimman oikeuden tekemään päätökseen, joka poistaa yhdysvaltalaisilta perustuslaillisen oikeuden aborttiin. Kyseinen päätös on herättänyt keskustelua ja saanut monet julkkiksetkin osoittamaan mieltään. 

USA Today -julkaisun mukaan enemmistö tuomioistuimen tuomareista katsoi, ettei perustuslain tekstistä tai kansan historiasta löydy oikeutta raskauden keskeyttämiseen. Päätöksen myötä osavaltioilla on itsellään jatkossa oikeus päättää, kieltävätkö he oikeuden aborttiin vai eivät. Tämän hetkisen tiedon mukaan noin puolessa osavaltioista oikeus aborttiin ei tule säilymään.

Rodrigo kutsui oman esityksensä aikana lavalle Allenin, jonka kanssa he esittivät konkariartistin hitin Fuck You. Ennen esityksen alkamista Rodrigo kertoi yleisölle, että Allenin kanssa esiintyminen on todellinen unelmien täyttymys. Rodrigo kuitenkin lisäsi, että samaan aikaan häntä surettaa tuomareiden antama päätös.

- Olen pöyristynyt ja kauhistunut. Monet naiset ja tytöt tulevat kuolemaan tämän takia, Rodrigo totesi.

- Haluan omistaa tämän seuraavan kappaleen viidelle korkeimman oikeuden jäsenelle, jotka ovat osoittaneet, etteivät he todella arvosta vapautta. Tämä kappale on omistettu tuomareille Samuel Alitolle, Clarence Thomasille, Neil Gorsuchille, Amy Coney Barretille ja Brett Kavanaughille. Me vihaamme teitä, Rodrigo jatkoi samalla, kun Allen näytti keskisormeaan jokaisen mainitun nimen kohdalla.

Myös Eilish omisti Your Power -kappaleensa tuomareille, jotka olivat osallisina päätöksessä.

- Seuraava kappale, jonka aiomme esittää, on yksi suosikeistamme ja se kertoo vallan käsitteestä ja siitä, kuinka meidän on muistettava, ettei sitä saa käyttää väärin. Ja tämä on todella synkkä päivä yhdysvaltalaisille naisille. Sanon vain, etten edes kestä ajatella sitä asiaa tällä hetkellä, Eilish sanoi.

Rodrigo, Eilish sekä yli 150 muuta julkkista ja vaikuttajaa allekirjoittivat viime kuussa vetoomuksen osoittaakseen, etteivät he tue aborttioikeuden kieltämistä. Allekirjoittaneisiin julkkiksiin kuuluvat muun muassa Ariana Grande, Justin Bieber, Demi Lovato, Kendall Jenner ja Miley Cyrus.

Rodrigon ja Allenin Fuck You -yhteisesityksen puheineen voit katsoa alta.

Mikäli linkki ei näy, voit katsoa Rodrigon ja Allenin esityksen täältä.

Lue myös: Billie Eilish kertoo, että hän odottaa äitiyttä - "Ennemmin kuolisin kuin olisin hankkimatta lapsia"

Lue myös: Billie Eilish kertoo tulleensa nuorena hyväksikäytetyksi: "Se voi tapahtua kenelle tahansa"

Lähteet: USA Today

Kilpailut

Uusimmat