Kuva: AOP

Näyttelijälegendan mielestä nainen-sanaa yritetään häivyttää pois - päivityksestä kritiikkiryöppy

05.07.2022 21:15 - Iiro Myllymäki / iiro.myllymaki@bauermedia.fi

Bette Midler kokee, että nykykielenkäytössä nainen-sanaa syrjitään.

Näyttelijälegenda Bette Midler, 76, on saanut paljon kritiikkiä Twitter-päivityksestään, jossa hän puhuu nainen-sanan käytöstä. Midlerin mielestä kyseistä sanaa pyritään nykyään häivyttämään pois julkisesta keskustelusta ja korvaamaan vääränlaisilla termeillä.

”Maailman naiset! Meiltä otetaan pois oikeudet kehoihimme, elämiimme ja jopa nimitykseemme! Meitä ei kutsuta enää naisiksi, meitä kutsutaan synnyttäviksi ihmisiksi, menstruoiviksi ihmisiksi ja ihmisiksi, joilla on vaginat. Älkää antako heidän pyyhkiä teitä pois! Jokainen ihminen maailmassa on teille velkaa”, Midler kirjoittaa.

Jos upotus ei näy, voit katsoa päivityksen täältä.

Midlerin twiittiin on tullut paljon vastauksia. Monet ovat sitä mieltä, että naisen julkaisun voi tulkita transfobisena. Moni kommentoija on kirjoittanut, että kielenkäytöllä ei pyritä pyyhkimään naisia pois vaan olemaan inklusiivisempia ja ottamaan eri vähemmistöryhmät paremmin huomioon.

”Noita sanoja käytetään, koska ainoastaan naiset eivät menstruoi ja synnytä ja ainoastaan naisilla ei ole vaginoita. Myös transmiehet ja ei-binääriset voivat tehdä tätä kaikkea”, yksi kommentoi.

”Inklusiivisuus ei ole sama kuin pois pyyhkiminen”, jyrähtää toinen.

”Älä mene mukaan tähän transvastaiseen typerään paniikkiin. Kukaan ei ole pyyhkimässä pois naisia”, on myös kommentoitu.

Bette Midlerin kirjoitus muistuttaa taannoisesta J. K. Rowlingin twiitistä, josta kirjailija sai paljon kritiikkiä. Rowling irvaili julkaisussaan ilmaisulle ”ihmiset, jotka menstruoivat” ja hänen mielestään heitä pitäisi kutsua vain naisiksi. Rowlingia on sittemmin syytetty useaan otteeseen transfobisista kannanotoista.

Bette Midler on näyttelijä ja laulaja, joka muistetaan esimerkiksi elokuvista The Rose, Pirullisia ihmisiä, Hokkus Pokkus ja Stepfordin naiset. Hän on voittanut Grammy-palkintoja ja ollut Oscar-ehdokkaana. Aiemmin hänen julkaisunsa Caitlyn Jenneriin liittyen herätti syytöksiä transfobiasta.

Lue myös: J. K. Rowling halutaan erottaa Harry Potter -universumista - syytetään edelleen transfobiasta

Lue myös: Laulajatähden "transfobinen" kirjoitus Caitlyn Jenneristä suututtaa: "Halpamaista"

Lähde: Metro

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat