Kuva: AOP

J. K. Rowling halutaan erottaa Harry Potter -universumista - syytetään edelleen transfobiasta

28.06.2022 22:15 - Riia Frost

Harry Potter -kirjasarjan 25:ttä juhlavuotta juhlitaan Pride-kuukauden aikaan.

Harry Potter -fantasiakirjasarjan kirjoittaja JK Rowling, 56, on ollut jo pitkään suuren someraivon kohteena, kun moni odottaa kirjailijan lopullista kantaa naisten oikeuksiin ja sukupuoleen liittyvässä kulttuurisodassa

Moni syyttää Rowlingia edelleen transfobisista kommenteista ja osa on jopa ottanut tehtäväkseen erottaa kirjailija luomnastaan tuottoisasta Harry Potter -universumistaan. Kiista on noussut jälleen pinnalle, kun Harry Potter -kirjasarjan 25:ttä juhlavuotta juhlitaan Pride-kuukauden aikaan. Rowling on itse kiistänyt syytökset.

Rowlingin transfobisuutta on muun muassa tulkittu kirjailijan sanoista, joiden mukaan naisilla ja tytöillä pitäisi joissakin olosuhteissa olla oikeus myös yhteen sukupuoleen. Lisäksi someraivoa on nostattanut Rowlingin Twitter-julkaisu ihmisistä, joilla on kuukautiset.

"Olen varma, että heitä kuvaamaan on ollut sana. Auttakaa minua", Rowling kirjoitti vihjaten, että heitä ennen kutsuttiin naisiksi.

Lisäksi transfobiasyytteitä nostatti Rowlingin toinen twiitti, jossa hän puolusti veroasiantuntijaa ja tutkijaa Maya Forstateria. Tutkija menetti työnsä somepäivitystensä takia, jotka katsottiin sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä loukkaavaksi.

"Pukeudu, miten haluat. Kutsu itseäsi, miksi haluat. Harrasta seksiä kenen tahansa aikuisen kanssa, joka antaa siihen suostumuksensa. Elä elämääsi sovinnossa ja turvassa. Mutta että naisia erotetaan töistä, koska he sanovat sukupuolien olevan todellisia?" Rowling totesi.

Moni näkeekin, että Harry Potter -universumille olisi parasta, että Rowling erotettaisiin taideteoksestaan, sillä kirjailijan mielipiteet eivät vastaa fanikunnan ajatuksia. Myös Harry Potter -elokuvasarjan näyttelijä Emma Watson on sanonut, että hän suostuu palaamaan Hermione-rooliinsa, jos Rowling ei ole tuotannossa mukana. On kuitenkin epäselvää, johtuuko Watsonin vaatimus nimenomaan Rowlingin epäillyttävistä twiiteistä.

Lisäksi transnainen ja Harry Potter -kirjasarjan suuri fani Nicci Take kertoi Sky News -haastattelussa, että hän on hyvin pettynyt Rowlingin sanomisiin, vaikka ajatteleekin kirjailijalla olevan oikeus omaan mielipiteeseensä.

- Hänen mielipiteensä eivät ole linjassa yleisen väestön, eikä Harry Potter -fanikunnan kanssa, Take totesi.

Suuri kiista Rowlingin sanomisista on kuitenkin saanut monet fanin puolustamaan idoliaan ja vastustamaan kirjailijan erottamista luomastaan Harry Potter -universumista.

”Luin juuri artikkelin, jossa kerrotaan, että JK Rowling täytyisi erottaa Harry Potter -brändistä. Se on nyt virallista, että maailma on mennyt sekaisin! Hän on itse Harry Potter -brändi”, yksi kirjoittaa.

”Legenda, joka ei kumarra paineen alla”, toinen ylistää Rowlingia.

”Viha J.K Rowlingia kohtaan on tullut niin naurettavaksi, että vaikka hän ei sanoisikaan mitään, niin hän on silti ongelma”, kolmas kummastelee.

”Emma Watson on naistenvihaaja, Hienoa, että yrität erottaa naisen omasta työstään”, neljäs sanoo sarkastisesti.

JK Rowling ei ole toistaiseksi kommentoinut ihmisten tavoitteeseen saada hänet erotetuksi luomastaan Harry Potter -universumista. Rowling on kuitenkin kertonut alkuvuodesta, että hän on saanut niin paljon tappouhkauksia, että hän voisi tapetoida talonsa niillä.

Näyttelijä Emma Watson on sanonut, että hän suostuu palaamaan Hermione-rooliinsa, jos Harry Potter -kirjasarjan kirjoittaja JK Rowling ei ole tuotannossa mukana. (kuva: AOP)

Lue myös: Tiesitkö? Yksi Harry Potter -kohtaus oli Emma Watsonin mielestä epämukava

Lue myös: J.K. Rowling syyttää transaktivisteja kotiosoitteensa jakamisesta Twitterissä - poliisi selvittää asiaa

Lähteet: Sky News

Kilpailut

Uusimmat