Kuva: Nelonen

Tänään tv:ssä: Poikkeuksellinen Bond-elokuva, jossa Sean Connery palasi rooliin 12 vuoden tauon jälkeen

11.08.2022 07:15 - Iiro Myllymäki

007 - Älä kieltäydy kahdesti ei ole virallinen James Bond -elokuva.

007 – Älä kieltäydy kahdesti on James Bond -elokuva vuodelta 1983. Kyseessä on poikkeuksellinen Bond-elokuva, sillä se ei kuulu varsinaiseen viralliseen Bond-leffojen kaanoniin. Tämä johtuu siitä, että elokuvaa ei ole tuottanut Bond-elokuvista tunnettu Eon Productions, vaan Taliafilm.

Elokuva on erikoinen siinäkin mielessä, että siinä James Bondin rooliin palasi Sean Connery 12 vuoden jälkeen. Edeltävän kerran mies oli esittänyt Bondia vuoden 1971 Timantit ovat ikuisia -leffassa, minkä jälkeen hän oli vannonut, ettei enää koskaan esittäisi agenttia. Elokuvan vastaava tuottaja Kevin McClory sai kuitenkin Conneryn houkuteltua takaisin rooliin.

Kevin McClory on keskeinen tekijä siinä, että Älä kieltäydy kahdesti -elokuva saatiin tehtyä. Elokuva perustuu Ian Flemingin Pallosalama-kirjaan, josta tehtiin samanniminen Bond-elokuva jo vuonna 1965. McClory kehitteli romaanin juonen yhdessä Flemingin ja Jack Whittinghamin kanssa, mutta kun romaani julkaistiin, McClory ja Whittingham eivät saaneet minkäänlaista tunnustusta työstään, kertoo Decider-julkaisu.

McClory sai pitkässä oikeustaistelussa hankittua itselleen tuottajan nimikkeen Pallosalama-elokuvaan ja lisäksi oikeuden tuottaa toisen elokuvan tarinasta, kun kymmenen vuotta on kulunut Pallosalaman julkaisusta. Tämän seurauksena syntyi Älä kieltäydy kahdesti -elokuva. Leffassa SPECTRE-agentit ryöstävät kaksi ydinkärjillä varustettua risteilyohjusta Yhdysvaltain ilmavoimien tukikohdasta Britanniassa. James Bond laitetaan jäljittämään näitä vaarallisia aseita, ja matka vie salaisen agentin muun muassa Lontooseen, Bahamalle ja Nizzaan.

007 - Älä kieltäydy kahdesti
Nelonen
klo 22.30

Lue myös: Russon veljekset uskovat, että yksi näyttelijä voisi olla parempi James Bond kuin Daniel Craig

Lue myös: Ikonisen James Bond -tunnusmusiikin säveltäjä on kuollut - sävellystä käytetty kaikissa Bond-leffoissa

Lähde: Decider

Kilpailut

Uusimmat