Kuva: Senja Rapila

Lenita Airisto pohtii, mikä teki Vesa-Matti Loirista koko kansan suosikin: "Omisti lahjakkuutensa suomalaisille"

19.08.2022 16:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Airisto ja Loiri ehtivät olla ystäviä vuosikymmenten ajan.

60 vuotta sitten 1960-luvulla Lenita Airisto, 85, kohtasi tuolloin pyörineen Jatkoaika-televisiosarjan kuvauksissa "hurmaavan tyypin". Se oli viime viikolla menehtynyt Vesa-Matti Loiri.

Airisto kertoo Iskelmän Satu Kotosen haastattelussa, että kaksikko eli ensin intohimoisen romanssin, jonka päätyttyä syvä ystävyys kuitenkin jäi ja jatkui läpi vuosikymmenten. Airisto jatkaa, että niin pitkän ihmissuhteen vuoksi Loirin poismeno on hänelle erityisen raskasta.

- Tällaisessa tilanteessa, kun on näin pitkä ystävyys ja suhde, joka käsittää intohimoista rakkautta ja sitten syvää ystävyyttä, suurta kunnioitusta, ensin on shokki, sitten on vain tyhjyyttä. Seuraavat päivät kun tulevat, ne ovat täynnä takaumia eri tilanteista, jotka ovat korvaamattomia ja onneksi muistissa mukana, Airisto kuvailee surunsa vaiheita.

Airisto kokee etuoikeutena, että sai elää vuosien ajan niin lähellä Loiria. Tunnettuaan Loirin läheisesti hän myös uskoo ymmärtävänsä, mikä teki Loirista koko kansan suosikin, jonka vertaista ei kyetä nimeämään nyt eikä todennäköisesti vielä pitkään aikaan, jos koskaan.

- Ensinnäkin tämä ylivoimainen monilahjakkuus, hän kosketti niin monia ihmisiä. Olen sanonut, että Vesa-Matti Loiria ei voi pitää viihdetaiteilijana, hän oli suuri taiteilija. 

Airisto nostaa haastattelussa esiin myös seikan, jota harvemmin alleviivataan. Monien muiden menestyneiden taiteilijoiden tavoin Loiri ei koskaan lähtenyt tavoittelemaan suosiota ulkomailla, vaan omisti koko uransa suomalaisella taidekentällä toimimiseen.

- Vesku oli suomalainen taiteilija, joka omisti koko lahjakkuutensa ja kohdisti sen juuri suomalaisille. Meillä on taiteilijoita, jotka ovat lahjakkaita ja sitten he lähtevät maailmalle, me arvostamme heitä ja olemme ylpeitä heistä, mutta tämä rakkaus, joka kohdistuu Vesa-Matti Loiriin perustuu pitkälti myös siihen, että hän oli kansallinen aarre, Airisto pohtii.

Airisto uskoo, että Loiri tulee säilymään suomalaisten mielissä ja sydämissä vielä pitkään. Hän kertoo, että sellainen asema, jollaisen Loiri vakiinnutti suomalaisten elämässä, syntyy vain tinkimättömällä työllä.

- Jos haluat olla elämäsi loppuun asti ja sen jälkeenkiin vielä ihmisten sydämissä, muistissa ja elämissämme kuten Vesku on vielä tällä hetkellä ja vielä pitkään, pitkään, pitkään, sitä varten tehdään töitä, tinkimätöntä työtä. Se vaatii hillitöntä työtä, paneutumista, kaiken toisarvoisen ja kevyen hylkäämistä ja vain pyrkimistä siihen, jolloin se on parhaimmillaan, ei keskinkertaista, Airisto summaa.

Iskelmällä kuullaan Vesa-Matti Loiri Special -lähetys sunnuntaina 21.8. klo 13-16.

Lue myös: Tiede- ja kulttuuriministeri Honkonen ehdottaa Loirille valtiollisia hautajaisia: 'Olisi kiitos elämäntyöstä'

Lue myös: IL: Lenita Airisto kertoo uutuuskirjassa Spede Pasasen yrittäneen raiskata hänet - kommentoi, miksi kertoo asiasta nyt

Voice.fi ja Iskelmä kuuluvat Bauer Mediaan.

Kilpailut

Uusimmat