Kuva: Anni Hartikainen

Etta joutuu naisräppärinä edelleen todistelemaan itseään - "Välillä tekisi mieli heittää puhelin seinään"

26.08.2022 17:45 - Riia Frost

Etta ei lannistu, vaikka onkin joutunut naisräppärinä kohtaamaan ilkeitä kommentteja.

Tällä viikolla 25 vuotta täyttänyt räppäri Etta istui Voice.fi:n haastattelupenkkiin ja kertoi muun muassa uudesta Tykkäät kummiski -albumistaan, joka julkaistiin tänään perjantaina 26. elokuuta. Haastattelussa Etta muun muassa avaa albuminsa herkkää Lääketiede-kappaleen tarinaa, josta räppäri on saanut erityisen paljon kiitosta. Koko haastattelun voit kuunnella alta tai Podplaysta.

Päivä ennen uuden albuminsa julkaisua Etta laittoi Instagram-tililleen kuvasarjan, jossa on myös videoklippi tunteellisesta räppäristä. Kyseisellä klipillä Etta pyyhkii kyyneleitään ja sanoo "v*ttu kelatkaa". Etta tarkentaa, että kyseisessä klipissä häntä ei suinkaan jännittänyt albumin julkaisu, vaan tilanteeseen liittyi myös kaikkea muutakin, mitä hänen elämässään on ollut meneillään.

- En oikein tiedä, mitä kyyneleitä ne olivat, mutta eivät ainakaan surun, Etta kertoo.

- Kun julkaisen jotain, se viikko on aina yhtä tunteiden vuoristorataa. Se duuni, mitä siellä studiolla on tehnyt ja kaikki, mitä henkisesti laitan niihin biiseihin ja kokonaisuuteen, on ihan valtavaa. Ja sitten, kun saa sen kaiken ulos, on se kuin iso purkaus eikä sitä oikein pysty selittämään, Etta lisää. 

Mikäli linkki ei näy, voit katsoa julkaisun täältä.

Etta on erittäin pirteä persoona, mutta erityisesti tänään räppäri ei voi olla hymyilemättä - hänellä on nimittäin myöhemmin luvassa syntymäpäiväjuhlat. Etta ei tiedä ystäviensä järjestämistä juhlista mitään etukäteen, mutta synttärisankarilla on vaatimattomat toiveet illan suhteen.

- Toivon ja uskon, että siellä on just ne ihanat tyypit, keiden kanssa haluan viettää tämän illan. Ja että siellä olisi hyvää juotavaa ja musaa, eli vain sellaista yleistä ihanaa tunnelmaa. Nämä illat, jotka pääsen viettämään läheisteni kanssa, ovat todella tärkeitä, koska olen viikonloppuisin keikoilla. Siksi nautin niistä hetkistä, Etta avaa.

- Mutta kyllä toivoisin, että siellä olisi joku… joku hyvä tota… tanssilattia jossain, Etta sanoo pilke silmäkulmassa ja naurahtaa hieman perään.

Naisräppärinä itsensä todistelu ei koskaan lopu

Ennen kuin Etta pääsee syntymäpäiväjuhliensa viettoon, puhuu hän hieman vakavammasta, mutta valitettavan ajankohtaisesta aiheesta: naisräppäreiden asemasta musiikkialalla. Etta on aikaisemmin sanonut Voice.fi:lle, että naisräppärinä oleminen pitää sisällään aina tuplatyömäärän ja silloin joutuu todistella ihmisille tekemisiään paljon kovemmin kuin miesten täytyy.

Etta hieman avaa, että hänellä itsellään ei ole ollut tiettyjä konkreettisia tilanteita, joissa hänelle olisi käynyt ilmi naisräppäreiden epätasa-arvoinen tilanne. Etta kuvailee hänen räppimatkansa olleen yllättävän ruusuinen, koska hänen mieskollegansa uskoivat räppärin taitoihin ja ottivat siipiensä alle suojaan ja tsemppasivat.

Etta kuitenkin tiedostaa, että valitettavasti kaikki naisräppärit eivät ole yhtä onnekkaita.

- Se on vain surullinen fakta, että me naiset emme voi yhtään tehdä mitään niin sanotusti ”vasurilla”, vaan jokainen sessari ja värssy pitää olla timanttia ennen kuin jengi ajattelee, että ”okei tämä tyyppi osaa hommansa”, Etta toteaa.

Etta kuitenkin myöntää, että kun hän aloitteli räppärinä, joutui hän suuren ”paskapuheen” kohteeksi pelkästään sukupuolensa puolesta.

- Jengi oli vähän, et ”mikä tää räppäävä muija on?” Ja tuli myös niitä ”kuulostat ihan pojalta” - ja ”ei muijat osaa räppää” -kommentteja. Sen tien olen käynyt.

- Sanotaanko näin, että välillä tekisi mieli heittää puhelin seinään. Mutta en antanut sen lannistaa, vaan menen studiolle ja räppään vielä kovemmin. Sitten olen ansainnut sen kunnioituksen vain sillä mun tekemisellä enkä millään muulla, Etta lisää.

Etta onkin toiminut Suomessa yhtenä naisräppäreiden tienraivaajana ja hän on useilla hittibiiseillään todistellut olevansa "todesta otettava" räppäri. Etta kuitenkin myöntää, että jatkuva todistelu ihmisille vain oman sukupuolensa takia on todella uuvuttavaa.

- Onhan se raskasta ja todella ärsyttävää. Siitä huomaa, että vuonna 2022 ei olla vielä tasa-arvoisia, jos puhutaan nyt räppigeimistä, Etta korostaa.

Etta on kuitenkin toiveikas tulevaisuuden suhteen, koska hän huomannut, että viimeisen parin vuoden aikana musiikkialalla on tapahtunut positiivista kehitystä.

- En nyt puhu vain itsestäni, vaan ylipäätänsä mimmiräppäreistä ja naistekijöistä, että jos nyt vaikka kuuntelee radiota ja katsoo festareiden listoja, niin kyllä siellä niitä on. Ei ollut vielä neljä vuotta sitten, että kyllä ollaan menty eteenpäin, mikä on todella jees, Etta toteaa.

Itsensä ”ämmäksi” identifioinut Etta kertoo haastattelussamme myös, onko hän saanut kutsumanimestään negatiivista palautetta. Koko haastattelun voit kuunnella artikkelin alusta tai täältä.

(kuva: Anni Hartikainen)

Voice.fi, Podplay ja Basso ovat kaikki osa Bauer Mediaa.

Lue myös: Räppäri Etta kertoo, miksi kannattaa olla välillä "ämmä": "Se on yhtä kuin 'ole aidosti oma itsesi'"

Lue myös: Mikael Gabrielin uusi musiikkivideo herätti nälän näytellä toimintaelokuvissa - "Ottakaa yhteyttä"

Kilpailut

Uusimmat