Kuva: AOP

Jane Fonda kertoo sairastuneensa syöpään - 'Olen etuoikeutettu'

05.09.2022 08:15 - Jenni Tuusjärvi / jenni.tuusjarvi@bauermedia.fi

Näyttelijä nostaa esiin Yhdysvaltojen puutteellisen terveydenhuollon.

Näyttelijä Jane Fonda, 84 kertoo sairastuneensa jälleen syöpään.

Muun muassa Grace and Frankie -sarjassa näyttelevä Fonda kertoo sairastavansa Non-Hodgkinin lymfoomaa. Hän kertoo syöpää hoidettavan parhaillaan kemoterapian avulla.

- Tämä on hoidettavissa oleva syöpä. 80 prosenttia sairastuneista selviää, joten tunnen itseni onnekkaaksi, Fonda kertoo Instagramissa.

- Käyn kemoterapiassa kuuden kuukauden ajan, ja kestän hoidot kohtalaisen hyvin, näyttelijä jatkaa.

Mikäli julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Non-Hodgkinin lymfooma on yksi imusolmukesyövän muodoista. Se on Suomessa yleisin imusolmukesyöpien muoto. Siihen sairastuu Suomessa vuosittain noin 1400 henkilöä.

Fonda on kertonut aiemminkin sairastaneensa syöpää. Vuonna 2010 näyttelijä sairastui rintasyöpään ja muutama vuosi myöhemmin hänen huulestaan poistettiin syöpäkasvain.

- Minulla on ollut paljon syöpää, Fonda kertoi Voguelle vuonna 2019.

- Olin auringonpalvoja. Kun minulla on vapaapäivä, menen lääkärini luokse ja minulta leikeltään asioita pois, Fonda totesi tuolloin.

Sairausvakuutus on etuoikeus

Kahdella Oscarilla uransa aikana palkittu näyttelijä toteaa Instagramissa olevansa etuoikeutettu, sillä hänellä on sairausvakuutus ja pääsy parhaiden lääkäreiden hoidettavaksi.

- Ymmärrän etuoikeuteni ja sen tiedostaminen onkin kivuliasta. Lähes jokainen amerikkalainen perhe joutuu kohtaamaan syövän joskus, ja aivan liian monet jäävät valle pääsyä laadukkaaseen hoitoon. Sellaiseen, jota minä saan. Se ei ole oikein, Fonda pohtii julkaisussaan.

Yhdysvalloissa noin 15 prosenttia kansalaisista on täysin ilman sairausvakuutusta, jonka vuoksi he ovat terveydenhuollon ulkopuolella. Maan julkinen terveydenhuolto kattaa ainoastaan välittömästi henkeä uhkaavan hoidon.

Fonda nostaa julkaisussaan esiin Yhdysvaltojen puutteellisen julkisen terveydenhuollon ongelmien lisäksi ilmastonmuutoksen. Hän toteaa, etteivät hänen terveyshuolensa vaikuta hänen "ilmastoaktivismiaan."

- Meidän on puhuttava parannuskeinojen lisäksi myös syistä [syövän], jotta voimme poistaa ne. Ihmisten on esimerkiksi tiedettävä fossiilisten polttoaineiden aiheuttavan syöpää. näyttelijä kertoo.

Lue myös: Jane Fondan mukaan hyvät geenit ja raha auttavat pitämään ulkonäön nuorekkaana - "Raha auttaa"

Lue myös: Jane Fondan mukaan seksi paranee vanhetessa - "Sooloa, sooloa"

Lue myös: Jane Fonda, 80, avautuu kauneusleikkauksistaan - "Toivoisin, että olisin ollut rohkeampi"

Lähde: E! News

Kilpailut

Uusimmat