Kuva: AOP

Arkkipiispalta koskettava saarna kuningatar Elisabetin hautajaisissa - toisti kuningattaren kuuluisat sanat

19.09.2022 14:45 - Iiro Myllymäki

Canterburyn arkkipiispa Justin Welby siteerasi saarnassaan menehtynyttä kuningatarta.

Isossa-Britanniassa vietetään 96-vuotiaana menehtyneen kuningatar Elisabetin hautajaispäivää. Hautajaiset järjestettiin Westminster Abbey -kirkossa, jonne kokoontui noin 2000 hautajaisvieraan joukko. Vieraisiin lukeutui muun muassa kuninkaallisia ja valtionjohtajia.

Tilaisuudessa puhui muun muassa Canterburyn arkkipiispa Justin Welby. Arkkipiispa piti koskettavan saarnan, jossa korostettiin kuningatar Elisabetin erityislaatuisuutta ja sitoutuneisuutta kansansa palvelemiseksi.

- Monia hallitsijoita ylistetään heidän elämänsä aikana mutta heidät unohdetaan heidän kuoltuaan. Kaikille, jotka palvelevat Jumalaa, olivat he sitten kuuluisia tai tuntemattomia, arvostettuja tai sivuutettuja, kuolema on portti kunniaan, arkkipiispa aloitti puheensa.

Canterburyn arkkipiispa oli yksi puhujista hautajaisissa. (kuva: AOP)

Arkkipiispa otti saarnassaan esiin, miten jo ennen hallitsijakauttaan kuningatar Elisabet oli luvannut omistaa koko elämänsä kansakuntansa palvelemiselle. Arkkipiispa viittasi tuolloisen prinsessan 21-vuotissyntymäpäivänä televisioidussa puheessa antamaan kuuluisaan lupaukseen palvella britannialaisia ja Kansainyhteisöä.

- Harvoin mitään lupausta on pidetty niin hyvin. Harvat johtajat ovat vastaanottaneet niin suuren rakkauden aallon kuin olemme nyt nähneet, arkkipiispa Justin Welby sanoi.

Arkkipiispa puhui saarnassaan myös kuningattaren perheestä ja sen surusta. Hän totesi, että kuninkaallinen perhe suree menetettyä perheenjäsentä kuin mikä tahansa perhe.

- Tämän perheen tapauksessa se tosin tehdään kirkkaimmassa parrasvalossa.

Saarnassa arkkipiispa siteerasi myös kuningatar Elisabetin sanoja ”we will meet again” tämän koronaviruspuheesta keväältä 2020. Sanoilla kuvastettiin tässä yhteydessä kristinuskon käsitystä ikuisesta elämästä.

- Kaikki jotka noudattavat kuningattaren esimerkkiä, luottamusta ja uskoa Jumalaan, voivat sanoa hänen kanssaan: ”Me tapaamme vielä”, arkkipiispa päätti saarnansa.

Kyseisillä sanoilla kuningatar Elisabet viittasi Vera Lynnin sodanaikaiseen lauluun We Will Meet Again.

Brittikansa on surrut kuningatar Elisabetia hautajaispäivänä kaduilla. (kuva: AOP)

Lue myös: Kuningatar Elisabetista julkaistiin ennennäkemätön potretti hautajaisten alla - koruilla kaunis tarina

Lue myös: Ihmiset jättävät Paddington-pehmoleluja kuningatar Elisabetin muistolle - mistä on kyse?

Lähteet: The Guardian, BBC

Kilpailut

Uusimmat