Kuva: AOP

Anna: Maria Veitola menetti isänsä syövälle - haluaa muistuttaa nyt yhdestä asiasta

24.09.2022 10:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Veitola on tämän vuoden Roosa nauha -suunnittelija.

Toimittaja Maria Veitola, 49, on tämän vuoden Roosa nauha -suunnittelija. Tämän vuoden Roosa nauha -keräys nosta esille huonoennusteiset syövät. Huonoennusteisissa syöpämuodoissa parantavia hoitomuotoja ei ole, vaan se johtaa lopulta useimpien potilaiden kuolemaan. Anna-lehti kirjoittaa, että Veitola itse on menettänyt isänsä kohtalokkaalle haimasyövälle vuonna 2016. Veitola kertoo, että hän toivookin nauhan muistuttavan siitä, että meillä on vain tämä hetki. 

- On olemassa elinajan ennuste. Isällä se oli puoli vuotta. Me valitsimme käydä vaikeita keskusteluja, mitä ei käyty aiemmin, Veitola kertoi Roosa nauha -keräyksen tiedotustilaisuudessa. 

Veitola kertoo saaneensa aikanaan tärkeän neuvon ystävältään, jonka isä oli myös sairastunut ja lopulta menehtynyt syöpään: Käytä kaikki aikasi isän kanssa.  

- Usein kun läheinen sairastaa, kuolema tulee hitaasti ja voidaan valmistautua. Voi valita, miten hetkiä käyttää, Maria sanoo. 

Veitola kertoo suoraan, että itse kuolema oli ruma, mutta yhteys isän kanssa oli kuitenkin keskeinen asia, joka löytyi, vaikka kaksikon välit eivät aina olleet aiemmin olleet aivan yksinkertaiset. Veitola kertoo saaneensa paljon viestejä, joissa oman vanhempansa menettäneet kertovat, että heitä harmittaa, kun monet asiat jäivät puhumatta. Tätä puhumattomuuden kulttuuria Veitola haluaakin rikkoa, muistuttaa siitä, että kaikesta huolimatta voimme kohdata toisemme.

- Haluaisin, että puhutaan enemmän kuolemasta ja elämän rajallisuudesta, jotta reaktio ei olisi ahdistus ja feidaus. Kaikesta huolimatta voidaan kohdata toisemme, välittää ja olla kontaktissa. Vaikka on vaikeaa, Maria toivoo. 

Roosa nauha -keräys on käynnissä 22.9-31.10.2022, ja sillä tuetaan suomalaista syöpätutkimusta. Tutkimuksiin sisältyy myös syöpäseulontoihin liittyvä tutkimustyö, jonka ansiosta on käynnistynyt juuri valtakunnallinen suolistosyövän seulontaohjelma. 

Lue myös: Maria Veitolan Flow-päivityksessä pääosassa on Jotti-puoliso - katso suloiset kuvat

Lue myös: Maria Veitola kannustaa avoimempaan keskusteluun seksuaalisuudesta: "Jokainen ulostulo antaa tilaa"

Lue myös: Maria Veitolan aivan uudenlaista ohjelmaa odotetaan innolla: "Nerokas konsepti"

Lähde: Anna

Kilpailut

Uusimmat