Kuva: Minttu Tikkanen

Aku Sipola esittää Vesa-Matti Loiria tulevassa Spede-elokuvassa: "Täysin mahdoton tehtävä"

04.10.2022 16:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Sipola nähdään elokuvassa myös Loirin elokuvahahmo Uuno Turhapurona.

Aku Sipola tekee roolin, jollainen harvan näyttelijän eteen osuu. Ensi vuonna ilmestyvässä Spede-elokuvassa hän näyttelee taiteilija Vesa-Matti Loiria. Hiljattain menehtynyt Loiri on liioittelematta legenda, jonka näytteleminen tuntuu Sipolasta jopa mahdottomalta, mutta ehdottomasti kunniatehtävältä.

Voit kuunnella Sipolan haastattelun alta tai Podplaysta.

- Puhutaan legendasta, ei ole toista. Siinä mielessä täysin mahdoton tehtävä, mutta tosi suurella kunnialla teen tätä työtä ja yritän tehdä parhaani, Sipola pohtii.

Elokuvan kuvaukset eivät olleet vielä ehtineet alkaa, kun uutinen Loirin kuolemasta tavoitti suomalaiset. Sipola kertoo, että näyttelijän poismeno havainnollisti, millainen asema Loirilla on suomalaisten mielissä ja sydämissä.

- Kun tuli nämä ikävät uutiset ja huomasi Loirin vaikutuksen koko Suomen kansaan, ei puhuttu vain siitä, että joku tunnettu ihminen kuoli, vaan Loiri on koskettanut ihmisiä, jotka eivät koskaan edes tavanneet häntä. Itsellä on myös se sama kokemus, vaikka en ikinä tavannut häntä, Sipola muistelee.

Taiteilijan kuolema vaikutti kuvausten tunnelmaan

Loirin poismeno kuitenkin tuntui myös kuvausten tunnelmassa siitä huolimatta, että ne alkoivatkin vasta näyttelijän kuoleman jälkeen.

- Totta kai se henkisellä puolella on heijastunut tähän tuotantoon. Joistain kohtauksista on tullut tosi paljon merkityksellisempiä ja syvällisempiä tämän poismenon takia, Sipola jatkaa.

Sipola kertoo, että ei ole tavannut myöskään ketään Loirin läheisistä taustatyötään varten, mutta sen sijaan on kahlannut läpi lukemattomia videoklippejä 60- ja 70-luvuilta lähtien. 

- Kaikki mitä löytyi, kaivoin esille Yle Areenasta ja YouTubesta. Onneksi nykyään on paljon kanavia, joista voi onkia tietoa ja tutkia hahmoa sekä hänen habitustaan ja sielunmaisemaansa. Kuuntelin myös Tervon kirjoittaman elämäkerran hänestä, mikä oli syväsukellus siihen aikakauteen. Sitä kautta pääsi elämään ja hengittämään sitä aikaa, Sipola kuvailee.

Sipola nähdään elokuvassa myös Loirin tunnetuksi tekemänä hahmona, Uuno Turhapurona. Lisää kuvia Sipolasta Loirina ja Uunona voit katsoa alta. 

Lue myös: Ensimmäiset kuvat Aku Sipolasta Vesa-Matti Loirina ja Uunona - Spede-elokuva julkaistaan ensi vuonna

Lue myös: Speden raiskauskohu vaikutti häntä esittävän Riku Niemisen roolityöhön: "Näyttelijälle juhla-ateria"

Voice.fi, Radio Nova, Iskelmä ja Podplay kuuluvat Bauer Mediaan.

Kilpailut

Uusimmat