Kuva: MTV

Huippumalli haussa: Jarrah avaa transtaustaansa: "Olen ollut Suomen ensimmäisiä transitioituneita lapsia"

25.10.2022 10:15 - Iiro Myllymäki / iiro.myllymaki@bauermedia.fi

Jarrah kertoo kokeneensa rankkaa kiusaamista ja epätasa-arvoista kohtelua taustansa takia.

Huippumalli haussa -ohjelmassa on enää seitsemän kilpailijaa jäljellä. Seuraavassa jaksossa kilpailijat ottavat valokuvia second hand -vaateketju Reloven somekampanjaa varten. Kuvia varten kukin osallistuja on valinnut yhden tärkeän elämänarvonsa, jota kuvien on tarkoitus heijastaa. Reloven perustaja, yrittäjä Noora Hautakangas on toinen jakson vierailevista tuomareista.

Jarrah on valinnut tärkeäksi arvokseen yhdenvertaisuuden. Hän kertoo jaksossa tarkemmin, miksi päätyi valitsemaan juuri tämän. 25-vuotias Jarrah on jo aiemmin kertonut olevansa transtaustainen.

- Olen puoliksi suomalainen ja puoliksi gambialainen, transtaustainen nainen. Yhdenvertaisuus on arvona tullut esiin siinä, että en ole itse ollut aina yhdenvertaisesti kohdeltu, Jarrah sanoo.

Jarrah haluaa välittää kuvillaan yhdenvertaisuutta. (kuva: MTV)

Jarrah kertoo, että hänelle on jäänyt traumoja liittyen omaan transtaustaansa.

- Se, että on jatkuvasti ulkopuolinen ja todella rankalla kädellä kiusattu eri tahoilta sen takia, että on ruskea ja transtaustainen ihminen. Se on jättänyt merkittävän jäljen minuun. Olen ollut Suomen ensimmäisiä transitioituneita lapsia. Sukupuolidysforiani oli todella vakava, Jarrah kertoo.

Sukupuolidysforialla tarkoitetaan tunnetta siitä, että oma sukupuoli ei vastaa muiden ihmisten itsessä näkemää sukupuolta. Tunne voi ilmetä Sukupuolen osaamiskeskuksen mukaan esimerkiksi kehon sukupuolitettujen piirteiden kokemisesta vääränlaisina ja irrallisina tai sosiaalisten tilanteiden voimakkaana epämukavuutena.

- Valitsin kuoleman ja elämän välillä. Valitsin elämän, Jarrah muistelee.

Huippumalli haussa -ohjelmaa esitetään MTV3:lla torstaisin kello 20, ja MTV Katsomoon tulee uutta materiaalia jo maanantaista keskiviikkoon.

Lue myös: Vanhat Huippumalli haussa -videopätkät järkyttävät somessa - Janice Dickinsonilta ytimekäs vastaus

Lue myös: MTV: Veronica Verho juontaa suosikkiohjelman - "Unelmien täyttymys"

Lähde: Sukupuolen osaamiskeskus

Kilpailut

Uusimmat