Kuva: Jaakko Kahilaniemi

Suosittu, mutta myös tiukasti kritisoitu uusi kotimainen joulukomedia nousi Suomen katsotuimmaksi

05.12.2022 22:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Elokuva on kerännyt sekä suosiota että kritiikkiä.

Taru Mäkelän ohjaama uutuuskomedia Kulkuset kulkuset seuraa kahden värikkään perheen yhteistä joulunviettoa, joka voisi sujua seesteisemmissäkin merkeissä.

Elokuva on selvästi joulun alla löytänyt yleisönsä, sillä viidennellä esitysviikollaan se nousi tuoreen tiedotteen mukaan Suomen tämän hetken katsotuimmaksi elokuvaksi elokuvateattereissa. Tähän mennessä se on kerännyt jo lähes 50 000 katsojaa. Yleisesti ottaen on elokuvan tuottaneen Don Films -tuotantoyhtiön Aleksi Hyvärisen mukaan harvinaista, että elokuvan katsojaluvut ampaisevat pilviin vielä viikkojen jälkeen ensi-illasta.

"On todella harvinaista, että elokuva lähtee tällaiseen nousuun vielä viikkoja ensi-iltansa jälkeen. Se kertoo, että Kulkusista on toden teolla tykätty ja sana hauskasta joululeffasta kiirii nyt joka puolella maata", Hyvärinen pohtii.

Myös tiukkaa kritiikkiä

Suurista katsojaluvuistaan huolimatta elokuvaa on myös tiukasti kritisoitu sosiaalisessa mediassa. Muun muassa vaikuttaja Eino Nurmisto on nostanut esiin, että seksuaalivähemmistöille elokuva tuntuu vain loukkaavalta, vaikka tarkoitusperät ovat saattaneet olla nauraa juuri homofobisille ennakkoluuloille. Nurmiston mukaan tavoitteessa ei kuitenkaan ole onnistuttu, vaan elokuva pursuilee loukkaavia solvauksia, joiden kuuleminen voi tehdä monille hyvin kipeää. 

"Kulkuset kulkuset on homovihan ja rasismin täyteinen täsmäisku vähemmistöjen kipupisteisiin", Nurmisto kirjoittaa taannoisessa Instagram-julkaisussaan.

Hän perustelee, ettei kenenkään kuuluisi joutua kuuntelemaan elokuvan hahmon aggressiivista monologia, joka on suoraan "äärioikeiston homopropagandaa". Nurmisto jatkaa, ettei tästä syystä voisi suositella elokuvaa kenellekään. Vaikuttaja perustelee, että monelle vähemmistöihin kuuluvalle elokuva voi vain tuoda pintaan oman elämän liiankin tuttuja traumaattisia kokemuksia.

"Homojen pilkkanimiä huuteleva rasistinen dementikko mummo tai juoppohullu homofoobikko isä joulupöydässä voi olla hauska vitsi vain ihmiselle, jota mikään edellämainittu ei henkilökohtaisesti kosketa", hän kirjoittaa.

Voit katsoa julkaisun alta tai täältä.

Elokuvan päärooleissa nähdään muun muassa Christoffer Strandberg, Antti Tuomas Heikkinen ja Martti Suosalo.

Lue myös: Putous-tähti Christoffer Strandberg nähdään pian komedian pääroolissa: "Hullu, hauska ja koskettava"

Lue myös: Tänä vuonna joulu alkaa lokakuussa - katso odotetun Kulkuset kulkuset -komedian traileri

Lue myös: Olga ja Tuukka Temonen vastaavat syytteisiin transfobiasta uudessa elokuvassaan

Kilpailut

Uusimmat