Kuva: Shutterstock

Hollywood-käsikirjoittajat menevät lakkoon - useat sarjat voivat jäädä tauolle

03.05.2023 17:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Sopimusneuvotteluissa väännetään muun muassa palkkauksesta ja työsuhteen ehdoista.

Hollywood-elokuvien ja -sarjojen käsikirjoittajat ovat sulkeneet läppärinsä ja aloittaneet määrittelemättömän pituisen lakon.

Lakkoon osallistuvat yhteensä tuhannet käsikirjoittajat, jotka vaativat parempia työoloja ja parempaa palkkausta. Tällä hetkellä esimerkiksi suoratoistopalvelut itse nielaisevat suuren osan sarjojen ja elokuvien saamasta tuotosta jättäen tekijät nuolemaan näppejään. Lakko alkoikin epäonnistuneiden työehtosopimusneuvotteluiden tuloksena.

Yksi sopimusneuvotteluiden kipukohdista on tällä hetkellä käsikirjoittajien palkkauksen ehdot tuotannoissa. Käsikirjoittajia palkataan tuotantoihin entistä niukemmin ja kohtuuttoman lyhyiksi pätkiksi. 

Käsikirjoittajat vetoavatkin siihen, että nykyisellään työllä on hyvin vaikea elättää itseään. Muun muassa NBC uutisoi, että käsikirjoittajien mediaanipalkat ovat laskeneet suoraan 4 prosenttia muutaman vuoden aikana, mutta inflaatioon suhteutettuna lasku vastaa 23 prosentin laskua. Merkittävänä syynä pidetään suoratoistopalvelujen valtaamaa alaa ja kehnoja palkkoja. 

Lakon vaikutukset näkynevät heti

Joitakin vaikutuksia lakkoilusta ilmennee todennäköisesti nopeastikin. Esimerkiksi reaalitahdissa tehdyt myöhäisillan keskusteluohjelmat jäävät todennäköisesti tauolle jo muutamassa päivässä, kun kirjoittajia ei ole.

Työnseisaus ei alalla ole ensimmäinen laatuaan Hollywoodissa. 15 vuotta sitten nähtiin samankaltainen, joka tuli lopulta alalle kalliiksi. Lakko tuli maksamaan viihdeteollisuudelle yhteensä jopa 2 miljardin dollarin eli noin 1,8 miljardin euron kulut.

Lue myös: Kuvaaja Halyna Hutchinsin hengen vaatineet Rust-elokuvan kuvaukset jatkuvat

Lue myös: Twilight-elokuvien pohjalta tehdään sarja

Lue myös: Hittisarja Euphorian työoloja kuvattiin "helvetillisiksi" - HBO vastaa syytöksiin

Lähde: NBC News

Kilpailut

Uusimmat