Kuva: Emmi Moilanen

Trendi: Evelinalle autismidiagnoosi oli helpotus - "On olo, että elän vähän eri planeetalla"

02.08.2023 15:15 - Lauri Kujanpää / lauri.kujanpaa@bauermedia.fi

Evelina kertoo Trendille, että yhdeksästä viiteen -arki ei koskaan onnistunut hänelle.

Huhtikuussa artisti Evelina, 28, kertoi julkisuuteen, että hän on saanut autismidiagnoosin. 

"Sinänsä diagnoosilla ei ole juuri väliä muille kuin mulle itselleni. Autismi ei ole sairaus, sitä ei hoideta, siitä ei hankkiuduta eroon ja tein mitä vaan niin autisti olen kunnes kuolen. Diagnoosi on vain lisätietoa mulle itselleni, yksi mahdollinen selitys sille miksi musta tuntuu siltä miltä musta tuntuu", Evelina muun muassa kirjoitti tuolloin. Voit lukea lisää täältä. 

Evelina kertoo Trendi-lehden haastattelussa, että aluksi hänelle annettiin diagnoosi ADHD:sta. Se ei kuitenkaan selittänyt kaikkea sitä, miksi Evelinasta monet arkiset asiat olivat hyvin hankalia.

Lopulta artisti jatkoi tutkimuksia ja kävi läpi perusteelliset autismitestit, jonka yhteydessä myös läheisiä haastateltiin. Lääkäri antoi vahvistuksen, että Evelina on autismin kirjolla. 

Evelinalle diagnoosi oli helpotus ja se auttoi ymmärtään itseään. Yhdeksästä viiteen -arki ei ollut koskaan onnistunut hänelle ja hän tarvitsee esimerkiksi paljon aikaa palautuakseen sosiaalisesti kuormittavista tilanteista. 

- Minulla on aina ollut sellainen olo, että elän vähän eri planeetalla kuin muut ihmiset. Nykyään sillä tunteella on selitys ja nimi. Tietysti myös vähän harmittaa, että on kuunnellut 28 vuotta, että sopeudu ja tsemppaa. Mutta enää ei tarvitse, Evelina sanoo Trendille.

Artistina Evelina seuraa tarkasti sitä, että hänellä on myös vapaapäiviä. Hän kertoo olevansa onnekas, että saa tehdä rakastamaansta työtä omilla aikatauluilla.

- Tiedän, että olen onnekkaassa asemassa, sillä voin räätälöidä elämääni itselleni sopivaksi.

Lue myös: Evelina kertoo olevansa autisti - "Diagnoosi oli valtava käännekohta"

Lue myös: Evelina julkaisee neljännen studioalbuminsa: "Pehmeys kuuluu jokaisessa kappaleessa"

Lue myös: Evelina ja Nelli Matula tekivät uudelleenversioinnin Olavi Uusivirran klassikkobiisistä

Lähde ja koko juttu: Trendi

Kilpailut

Uusimmat