Kuva: Iiro Myllymäki

Näyttelijä Ushma Olava uskoo, että Gimmel-taustasta saattoi olla uralla jopa haittaa: "Ei oteta johonkin sen takia"

25.10.2023 18:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Olava on tehnyt pitkän uran myös näyttelijänä.

Ushma Olava on nykyisin näyttelijä, mutta moni muistaa hänet jo parin vuosikymmenen takaa. Olava tuli tunnetuksi aikansa hittibändi Gimmelistä. Vaikka tuolloin parikymppiset Olava sekä bänditoverit Jenni Vartiainen ja Susanna Berg saivat osakseen lähes ennennäkemätöntä ryöpytystä, ei se Olavan mukaan ole silloin tai myöhemminkään vaikuttanut siihen, miten hän suhtautuu julkisuuteen tai julkiseen ammattiinsa.

- Mulla oli omasta mielestäni tosi terve suhtautuminen jo silloin. Olin fanittanut niin hirveästi bändejä itse ennen sitä, että ymmärsin jotenkin, mitä se voi pahimmillaan tai parhaimmillaan olla. Ehkä siitä syystä olen suhtautunut aika terveesti (julkisuuteen) jo silloin, enkä koe, että se on muuttunut, Olava pohtii Voice.fi:n haastattelussa.

Koko haastattelun voit kuunnella alta tai Podplaysta.

Kun Gimmel hajosi vuonna 2004, Olava ryhtyi heti tavoittelemaan toista unelmaansa. Hän haki ja pääsi Teatterikorkeakouluun opiskelemaan näyttelijäntyötä ja kokee, että kiertuelämän kokemuksista oli hakuprosessissa ehdottomasti hyötyä.

- Mitä hyötyä siitä oli, että kierrettiin kaksi vuotta ja meitä ryöpytettiin aika monessa sopassa, niin se, että sain hirveästi itsevarmuutta, että mennään läpi harmaan kiven. Hirveän varmalla otteella etenin siellä (pääsykokeissa). Siitä olen tosi kiitollinen, että sain sellaisen kokemuksen alle.

Siitä huolimatta Olava ei kuitenkaan näe bänditaustassaan pelkästään positiivisia puolia. Hän on törmännyt näyttelijän uransa varrella tilanteisiin, joissa on arvellut Gimmel-vuosien verottavan esimerkiksi jonkin roolin saamista. 

- Luulen, että se on näkynyt ennemmin niin päin, että mua ei vaikka oteta johonkin sen takia, että olen aiemmin profiloitunut Gimmeliin tai musapuolelle. En tiedä, onko se totta, mutta näin olen arvaillut. 

PMMP, Nylon Beat, Tiktak, milloin Gimmel?

Entisten tyttöbändien entiset teinifanit ovat aikuistuneet ja ryntäävät sankoin joukoin paikalle nostalgisoimaan, kun nuoruuden suosikit nousevat lavoille comeback-keikoillaan. Tästä esimerkkejä on viime vuosina nähty Nylon Beatin, Tiktakin ja viimeisimmäksi tänä syksynä PMMP:n tiedottaessa näyttävästi paluukeikoistaan. Kysymys kuuluukin, eikö olisi jo Gimmelin vuoro?

Olava nauraa. Hän ei enää itse suunnittele musiikkiuraa, mutta Gimmelin paluuta hän ei silti ole sulkenut pois.

- Ei se ole ollenkaan poissuljettu mahdollisuus. Katsotaan, mutta musta tuntuu, että Jennillä on ollut niin paljon omalla urallaan hommaa, että ehkä ei ole vielä ollut sen aika.

Olava myöntää itsekin, että monien muiden yllä mainittujen bändien tehtyä näyttäviä paluukeikkoja, madaltuu myös kynnys siihen mahdollisuuteen, miksei Gimmelkin vielä joskus. Ainakin muut ovat jo esimerkillään osoittaneet, että nostalgisoinnille näyttää olevan todellista kysyntää. 

- Tilausta kuulemma olisi. Stadionkeikkaa ei varmasti tulisi, mutta katsotaan. Ehkä joskus, Olava virnistää viitatessaan PMMP:n julkistukseen ensi kesän Olympiastadionin keikastaan.

Tällä hetkellä Ushma Olava näyttelee Suomen Komediateatterin lavalla. (kuva: AOP/Timo Korhonen)

Katseet nykyhetkeen

Nyt Olava keskittyy kuitenkin pian Suomen Komediateatterilla ensi-iltansa saavaan Ilta Pilalla -revyyseen, jossa hänellä on useita rooleja. Luvassa on näyttelijän sanoin kepeää hupsuttelua, jota katsojat varmasti ahdistavassa maailmantilanteessa ovat kaivanneetkin.

- Tällaisina aikoina on mun mielestä entistäkin tärkeämpi se naurun tarve, ja se minkä lääkkeen se voi antaa arkeen.

Vaikka revyyssä käsitellään myös muun muassa poliittisia ilmiöitä, Olava uskoo yleisön suhtautuvan esitykseen kepeästi olipa oma poliittinen kanta mikä hyvänsä.

Sen sijaan näyttelijä sanoo yhä useammin joutuvansa pohtimaan, miten varmistetaan, ettei tehty komedia loukkaa ketään, ja että se ottaisi kaikki huomioon. Kaikki on muuttunut, ja se on Olavan mielestä juuri hyvä niin, mutta tuo tekijöille myös ihan uusia haasteita.

- Totta kai se asettaa aika kapealle vapauden ja ideoinnin. Se vähän kahlitsee jo ideoidessa, mutta aina toki päästään hyvään ratkaisuun. Koen, että se on erilaista kuin 10 vuotta sitten, mikä on hyvä asia, mutta se on myös haastavaa, Olava pohtii.

Podplaysta tai jutun alusta voit kuunnella koko haastattelun, jossa Olava kertoo muun muassa myös, mitkä asiat naurattavat häntä itseään makeimmin.

Ilta pilalla -revyy saa ensi-iltansa Suomen Komediateatterissa 26. lokakuuta.

Lue myös: Kiti Kokkosen teatterissa vitsaillaan tasapuolisesti kaikista poliitikoista: "Aina on riski"

Voice.fi, Podplay, Radio Nova ja Iskelmä kuuluvat Bauer Mediaan.

Kilpailut

Uusimmat