Huippu-urheilijoiden seksielämät syynissä

05.02.2010 09:48 - Katariina Näreaho

Huippu-urheilijoiden petipuuhia selvitellään osana heille räätälöidyssä Human High Performance -ohjelmassa. Suuremmatkin starat avautuvat seksielämästään.

- Kyse on urheilijan psykososiaalisesta hyvinvoinnista, ohjelman lääketieteellinen johtaja, Suomen olympia-joukkueen lääkäri Harri Hakkarainen selventää Iltalehdessä.

Seksi on pieni, mutta olennainen osa kokonaisuutta. Hakkarainen korostaa, että psykososiaalinen hyvinvointi on tärkein osa-alue kokonaisuuden kannalta. Ei riitä että urheilija syö, nukkuu ja harjoittelee oikein, jos suuri määrä energiaa menee tyttö- ja poikaystävähuolien tai raha-asioiden rempallaan olemiseen.

Siksi Hakkaraisesta on tärkeää että näihin asioihin voidaan pureutua. Käytännössä kunnianhimoiseen ohjelmaan osallistuvan ei ole pakko avautua seksistä tai yksityisasioistaan. Kieltäytyminen voidana kuitenkin katsoa niin, ettei urheilija ole täysin valmis sitoutumaan.

Hakkaraisen mukaan suurin osa on aluksi hyvin pidättyväisiä ja suurin homma onkin luottamuksen saaminen.

- Mutta kun perustelee, että ohjelmasta on hyötyä, niin ongelmia ei aiheudu, on stara kuinka iso tahansa.

Kymmeniä tuhansia euroja maksavassa Human High Performance -ohjelmassa urheilijoiden apuna toimii asiantuntija joukko. Se koostuu muun muassa lääketieteellisen-, psykologisen- ja fyysioterapeuttisen vastaavista.

Ohjelmassa ovat mukana mm. NHL-kiekkoilijat Niklas Bäckström ja Tuomo Ruutu sekä ralliässä Mikko Hirvonen. Joukkueista mukana ovat SM-liigajoukkue Oulun Kärpät sekä Suomen mäkihyppymaajoukkue, joihin kuuluvat esimerkiksi Janne Ahonen ja Harri-Olli.

Vielä ei osata sanoa, kuinka ohjelma vaikuttaa urheilijoiden menestykseen. Hakkarainen kertoo, ettei kyse ole mistään hokkuspokkusohjelmasta. Urheilijaa pitää pystyä seuraamaan vähintään viisi vuotta, jotta arvioita voitaisiin tehdä.

Kilpailut

Uusimmat