Tahdotko parvekkeellesi paratiisin?

12.06.2011 14:22 - Eeva Rajala

Monien kerrostaloasuntojen parvekkeet kaipaavat uutta ilmettä talven jälkeen. Sikke Sumari on koonnut vinkkejä, miten parvekkeesta saa helpostikin paratiisin.

Sikke Sumari suunnitteli heinäkuun Kokkolan asuntomessuille kunnollisen paratiisiparvekekokonaisuuden. Lemminkäisen kanssa yhteistyössä tehty parveke on osa luontoa, ei pelkkä ylimääräinen huone.

Sumarin mukaan parveketta elävöittää, kun sinne laittaa kasvamaan ämpäriin varhaisperunaa. Toisaalta pienehköön laatikkoon voi hyvin laittaa kasvamaan myös vaikka salaattia, tomaattia, kurkkua ja tietysti runsaasti erilaisia yrttejä. Jossain vaiheessa voi pitää parvekekekkerit ja tehdä ruokaa oman parvekkeen antimista.

Sumarin mukaan lasitetulla ja aurinkoon päin olevalla parvekkeella voi hyvin kasvattaa myös viinirypäleitä. Tämä toimii siinä tapauksessa, jos parvekkeen lasit pidetään kiinni.

- Villin mielikuvitukseni mukaan voisi hyvin kasvattaa viinirypäleitä, rypäleitä roikkuisi katossa. Se olisi aika kivaa, Sumari pohtii.

Sumarin mukaan puutarhan tekeminen parvekkeelle ei välttämättä tarvitse ammattilaista asialle.

- Puutarhan perustaminen parvekkeelle on paljon helpompaa kuin laajalle puutarha-alueelle pihamaalle. Tarvitset vain laatikoita, multaa ja siemeniä. Siinä ei ole sen kummempaa juttua. Tietysti voi hankkia jonkun puutarhakirjan. Se on maalaisjärkijuttu. Eiväthän ne ihmiset missään maallakaan aikanaan käsikirjoja katselleet, Sumari kuittaa.

Puutarhatunnelman lisäksi parvekkeesta saa Sumarin mukaan paratiisin, kun sinne laittaa mukavimman mahdollisen riippukeinun. Lisäksi parvekkeelle kannattaa hommata vanhan puutarhatuoli, vaikka mummolasta tai omalta kesämökiltä löytyvä.

Parvekkeelle voi laittaa myös pienen kirjahyllyn, jossa on muutama kirja luettavaksi riippukeinuun. Näin parvekkeelle - omaan puutarhaan - voi mennä irtautumaan arjen kiireistä hyvän tarinan kanssa.

Kilpailut

Uusimmat