Baltian maat vertailussa: Näissä asioissa suomalaiset pärjäsivät

28.08.2011 15:07 - Rea Tallgren

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos seurasi Suomen, Viron, Latvian ja Liettuan aikuisten elintapoja yhdessä Baltian maiden tutkijoiden kanssa kymmenen vuoden ajan. Tuloksista selviää, missä asioissa suomalaiset pärjäävät ja missä he ovat jäljessä muita Baltian maita.

Tutkimus seurasi Baltian maiden elämäntapojen muutoksia vuosien 1998-2008 välillä. Suomalaiset miehet loistivat siinä, että tupakoivat vähemmän kuin virolaiset, latvialaiset tai liettualaiset. Kolikon kääntöpuoli on se, että Baltian miehet ovat vähentäneet tupakointiaan nopeammin kuin suomalaiset.

Joka maassa noin puolet aikuisista liikkuu liian vähän. Suomessa vapaa-ajan liikunta on kuitenkin yleisempää kuin muissa Baltian maissa, missä taas liikutaan enemmän työmatkoilla.

Alkoholin liikakäyttö on ongelmana jokaisessa maassa. Koulutusryhmien väliset erot alkoholinkäytössä ovat pienentyneet, mutta suunta ei silti ole hyvä. Vähän koulutettujen alkoholinkäyttö on nimittäin lisääntynyt nopeammin kuin korkeasti koulutettujen.

Muutoksista huolimatta jotkut asiat ovat pysyneet täysin ennallaan: naiset syövät useammin kasviksia ja kasviöljyä, mutta harvemmin makkaraa kuin miehet. Vaikka alkoholinkäyttö on lisääntynyt kaikissa maissa, miehet juovat enemmän kuin naiset.

Lähde: THL

Kilpailut

Uusimmat