Meteoriitit toivat kullan maapallolle?

13.09.2011 12:14 - Eeva Rajala

Tuoreen tutkimuksen mukaan kulta saattoi saapua Maahan meteoriittien mukana.

Tuoreen tutkimuksen mukaan maapallolla olisi paljon vähemmän kullan kimallusta, jos se ei olisi kokenut massiivista meteorisadetta 3,9 miljardia vuotta sitten.

Tiedemiehet ovat analysoineet muutamia maailman vanhimpia kiviä. He ovat löytäneet selviä todisteita siitä, että massiivinen meteorisade muutti varhaisen maapallon kemiallista koostumusta. Löydös tukee teoriaa, jonka mukaan maahan asti selvinneet meteoriitit toimittivat maahan aikoinaan kultaa ja muita arvokkaita metalleja.

Maapallon syntymisen aikoihin se oli periaatteessa vain massiivinen magmapallo. Kun planeetta jäähtyi, tiheimmät raaka-aineet upposivat syvälle maahan. Näin teki tiedemiesten mukaan myös kulta. Meteoriittien koostumuksen perusteella on voitu laskea, että maapallolla pitäisi olla niin paljon kultaa tänä päivänä, että koko maapallon pinta voitaisiin vuorata nelimetrisellä kultapinnalla.

- Kaikki tämä kuitenkin katosi maan ytimeen, mutta ihmiset joskus vielä löytävät kultaa täältä [maan pinnalta], kertoo tutkimuksessa mukana ollut Matthias Willbold Bristolin yliopistosta.

Lähde: National Geographic

Kilpailut

Uusimmat