Tämän heavy-legendan traagisesta kuolemasta on kulunut tänään 25 vuotta

27.09.2011 11:00 -

Metallica-basisti Cliff Burtonin traagisesta kuolemasta tulee kuluneeksi tänään tasan 25 vuotta. Muusikko elää edelleen vahvasti raskaan musiikin ystävien mielessä.

Vuonna 1986 menehtyneen 24-vuotiaan Cliff Burtonin kuolema oli yllättävä ja traaginen. Metallica oli aiemmin samana vuonna julkaissut Master of Puppets -levyn, joka oli bändin lopullinen läpimurtoalbumi. Yhtyeen suosio oli kasvanut räjähdysmäisesti, jonka tiimoilta muusikot kiersivät ahkerasti maailmaa ja olivat syksyllä keikkailemassa Euroopassa.

27. syyskuuta Metallica oli ajamassa yöllä Ruotsin halki kohti Kööpenhaminaa, kun bändiä kuljettanut bussi suistui tieltä Ljungbyssä. Nukkumassa ollut Burton lensi onnettomuudessa ulos sängystä ja bussi kaatui hänen päälleen. Muusikko kuoli välittömästi. Kuljettajan mukaan syynä onnettomuuteen oli musta jää, mutta asiasta ei ole koskaan saatu täyttä varmuutta.

Metallica kiinnitti Burtonin tilalle nopeasti basistiksi Flotsam And Jetsam -yhtyeessä soittaneen Jason Newstedin ja palasi keikkalavoille jo muutamaa kuukautta myöhemmin. Traumat Burtonin kuolemasta seurasivat Metallicaa kuitenkin vuosikausia.

Cliff Burtonin merkitys Metallicalle oli suuri, sillä vuonna 1982 yhtyeeseen liittynyt muusikko omasi bänditovereitaan laajempaa musiikintuntemusta muun muassa teorian ja eri genrejen tiimoilta. Näin ollen hänen vaikutuksensa yhtyeen musiikkiin oli merkittävä. Miestä pidetään myös taituruutensa ja persoonallisen soittotyylinsä takia yhtenä kaikkien aikojen tärkeimmistä metallibasisteista.

Edesmenneen muusikon elämästä kertova, Joel McIverin kirjoittama kirja To Live Is To Die: Metallican Cliff Burtonin tarina ilmestyi hiljattain suomeksi.

Kuuntele alta Master of Puppets -levyltä löytyvä Orion-kappale, joka on liki kokonaan Burtonin säveltämä ja yksi parhaimpia osoituksia miehen soittotaidoista.

Kilpailut

Uusimmat