Mikä näitä 3D-intoilijoita oikein vaivaa? Star Wars on pilalla

10.02.2012 11:00 - Eeva Rajala

Olen huomannut, että muutaman elokuvakokemuksen on pilannut omat odotukset. Näin kävi jälleen, kun jännitys Star Wars: Episodi I – Pimeä uhka 3D -elokuvan käynnistymistä.

Oletusarvona minulla oli se, että hienojen erikoisefektien kyllästämästä elokuvasta on tehty vieläkin huikeampi kokemus. Varoituksen sana: ainakin minulla pettymys oli todella kova. Puolen tunnin jälkeen aloin tarkastella 3D-lasejani, että toimiikohan nämä oikeasti. Tarkkailtuani ruutua ilman laseja, tulin lopputulokseen, että lasit ovat toiminnassa, mutta minkäänlaista wau-elämystä ei elokuvasta syntynyt.

Selvin kohta, missä 3D-tekniikan näki, oli tekstitys. Tekstit pomppivat silmille muun elokuvan jäädessä taka-alalle. Aloin miettiä, onko vika sittenkin niissä laseissa, mutta kumosin ajattelun lopulta, ja seurasin lopun elokuvaan tyrmistyneenä.

Odotukseni olivat erittäin korkeat muun muassa pienen Anakin Skywalkerin osallistuessa pienen aluksensa kanssa kilpa-ajoon ja kun jediritarit Qui-Gon ja Obi-Wan taistelevat lasermiekkojensa kanssa Darth Maulin kanssa. Kohtaukset eivät kuitenkaan olleet kummoisia kolmiulotteisina. Kuin sitä vanhaa elokuvaa katsoessa.

Voi olla, että silmät ovat tähän mennessä tottuneet 3D-tekniikkaan niin paljon, etteivät tavalliset kolmiulotteiset efektit enää toimi eikä niitä oikein erota. Katsoja saattaakin kaivata nykyään muun muassa parempaa kuvanlaatua ja suurempia syvyysvaihteluita. Mutta varmasti Star Warsin hc-faneille elokuvan saapuminen elokuvateattereihin on jo huikea asia sinänsä.

Yleisesti elokuva ei enää kuulu omien suosikkielokuvieni top-10-listalle, mutta elokuvan alkuperäisversio pääsi taannoin listalla korkealle. Ja vaikka olisin jo vuosia sitten kaivannut elokuvan tarinaan parannusta, oli silti aikoinaan jännittävää seurata, miten Darth Vader aloitti tiensä pimeyteen.

Elokuva: Star Wars: Episodi I - Pimeä uhka 3D
Tyylilaji: toiminta/seikkailu/fantasia
Ohjaaja: George Lucas
Päänäyttelijät: Liam Neeson, Ewan McGregor, Natalie Portman, Jake Lloyd
Ensi-ilta: 10.2.2012 (alkuperäinen elokuva julkaistiin vuonna 1999)
Arvosana: 2/5

Kilpailut

Uusimmat