Härmä-elokuvan tähdet kommentoivat elokuvan K-16-ikärajaa

14.02.2012 11:45 - Eeva Rajala

Kotimainen Pohjanmaalle sijoittuva puukkowestern Härmä saa ensi-iltansa tulevana perjantaina. Voice kysyi elokuvan näyttelijöiltä elokuvan saamasta K-16-ikärajasta.

Jo aiemmin Härmä-elokuvan tuotantoyhtiö ilmoitti, että kyseessä ei ole lastenelokuva, eikä siis näin sopivaa katsottavaa alakouluikäisille. Elokuvassa näkyy verta ja puukkotappeluita, vaikka elokuva onkin fiktiivinen teos. Kokonaisuudessaan elokuva on tehty realistiseksi, ja täten elokuvalle päätettiin antaa K-16-ikäraja.

Elokuvan yhdessä pääroolissa häjynä esiintyvä Mikko Leppilampi pitää ikärajaa oikeana. Hänen mielestään se kertoo ihmisille jo pelkästään sen, ettei elokuvassa mennä mitään kultaista keskitietä, vaan tarina on kerrottu sen vaatimalla rankkuudella. Silloin, jos puukkojen kanssa aletaan tapella, niin se tarkoittaa sitä, että luonnollisesti tulee verta.

- Ja on myös myynnillinen juttu, mihin itsekin reagoin. Jos on K-12, niin en välttämättä innostu siitä niin paljon. Vaikka aihe olisi rankka, mutta jos on K-12, niin ajattelee, että tässä on jotenkin säästelty ja jotain pehmitelty, Leppilampi kertoo Voicelle.

Notaaria elokuvassa esittävän Pirkka-Pekka Peteliuksen mukaan kovempi ikäraja K-18 olisi näinä aikoina ollut pikkuisen liioittelua. Näyttelijä kertoo elokuvasta löytyvän kuitenkin sen verran väkivaltaa, että K-16 oli hyvä ratkaisu.

- On tässä sen verran kyllä sitä väkivaltaa. Nuori, joka ei ymmärrä sitä yhteyttä tuonne historiaan ja että mihin elokuvalla pyritään, saattaa kokea sen väkivallan itsetarkoituksena. Silloin tuo puoltaa kyllä ehdottomasti paikkaansa, mies jatkaa.

Härmä kertoo kahdesta veljeksestä. Veljesten isä tekee vaikean valinnan ja testamenttaa tilansa vahvojen perinteiden vastaisesti nuoremmalle pojalleen eli esikoisen ohi. Alkaa epätasainen taistelu talosta, kunniasta ja lopulta myös naisesta. Leppilammen ja Peteliuksen lisäksi elokuvassa nähdään muun muassa Lauri Tilkanen ja Pamela Tola. Katso elokuvan traileri alta:

Kilpailut

Uusimmat