Nälkäpeli-elokuva yllättävän ahdistava – silti ikäraja K-12

23.03.2012 15:00 - Eeva Rajala

Yllätyin todenteolla nähdessäni kirjailija Suzanne Collinsin menestystrilogiaan perustuvan elokuvan.

Nälkäpeli-eokuvassa eletään Pohjois-Amerikassa, jonka luonnonkatastrofit ovat nielleet. Ihmiset kävivät aikoinaan sotaa ruoasta, jonka jälkeen viimeisetkin loistonrippeet katosivat. Raunioista syntyi Panem, jonka kansalaiset nousivat kapinaan hallitsijoita vastaan. Kansalaiset hävisivät taistelun ja rangaistukseksi kehitettiin Nälkäpeli.

Säännöt ovat selvät. Panemissa on 12 vyöhykettä, ja jokaisen vyöhykkeen on arvottava yksi tyttö ja poika osallistumaan kisaan. Nuoret pakotetaan vaativiin olosuhteisiin luonnon keskelle ja heidän on tapettava toisensa, ja viimeinen hengissä selviytyjä on voittaja.

Päähenkilönä on 16-vuotias Katniss Everdeen, jota esittää loistavasti uransa aloittanut Jennifer Lawrence. Nälkäpeliin joutuu kuitenkin osallistumaan nuorempiakin lapsia, 12-vuotiaita, kenties nuorempiakin.

Elokuvalla on Suomessa K-12-ikäraja. Sinänsä elokuva ei ole kovinkaan raaka siinä mielessä, ettei siinä juhlita verellä, eikä siinä ole rajua väkivaltaa tai runsaasti ruhjoutuneita ruumiita. Mutta mielikuvien kautta elokuvasta tulee katsojalle raaka. Kuvittele, 24 nuorta taistelemassa omasta hengestään vaativissa olosuhteissa. Paljastamatta liikaa elokuvan juonesta, kaikki eivät tosiaankaan selviä hengissä, ja jotkut kilpailijat tappavat toisia heti alkumetreillä melko kylmäverisesti.

Sinänsä en ota sen enempää kantaa ikärajaan, sillä en usko elokuvan tarvinneen seuraavaa vaihtoehtoa, joka olisi ollut K-16. On kuitenkin ihmeellistä, että raakoja mielikuvia katsojalle viljelevä "nuortenelokuva" on K-12 samaan aikaan, kun kotimainen komediallinen ja viitteellistä seksiä sisältävän Varasto-elokuvan ikäraja muutettiin kritiikin takia K-7:stä K-12:sta. Ovatko nämä elokuvat samalla viivalla oikeasti haitallisuuksien kanssa?

Nälkäpeli-elokuvasta on tehty hieman ahdista, toisaalta hyvällä tapaa. Kyseessä ei ole pelkästään hassunhauska nuortenelokuva, joskaan en käyttäisi nuortenelokuva-termiä lainkaan. Elokuvasta olisi kuitenkin voitu tehdä vieläkin vaikuttavampi, jos siihen olisi laitettu lisää ahdistavuutta aiheuttavia elementtejä. Tämä tyttö, päähenkilö, taistelee sentään hengestään, eikä halua missään nimessä kuolla, sillä kotona odottaa surullinen pikkusisko ja äiti.

Sinänsä katsojan onnistuu samaistua päähenkilöihin, jotka eivät halua kuolla vaan voittaa ja jäädä henkiin. Toisaalta hahmojen selviytymistä olisi voitu kuvata vielä tunteisiin vetoavammalla tavalla, että katsojan ja roolihenkilön väliin olisi syntynyt vahvempi side.

Jennifer Lawrencen näyttelijäsuoritus oli elokuvassa ylitse muiden, vaikkakin Woody Harrelsonin pienehkö ja Lenny Kravitzin vähän vielä pienempi rooli raikastivat elokuvaa.

Kokonaisvaltaisesti voin sanoa elokuvan olleen viihdyttävä, mutta kehottaisi myös nuorten vanhempia näkemään elokuvan. Nuorella saattaa olla kysyttävää tai muuten vain ahdistuksen tunteita elokuvan jälkeen.

Nälkäpeli
Ohjaaja: Gary Ross
Näyttelijät: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Woody Harrelson, Lenny Kravitz
Ensi-ilta: 23.3.2012
Arvosana: 4/5

Suosittelemme

Uusimmat