Näin suomalaistähdet kommentoivat teatteriammuskelua

25.07.2012 10:15 - Eeva Rajala

Yhdysvaltain Denverissä viime viikolla sattunut teatteriampumistragedia on hätkäyttänyt myös suomalaisia näyttelijöitä ja muusikoita.

Ampujaksi epäilty 24-vuotias James Holmes ampui kuoliaaksi 12 ihmistä ja haavoitti lähes 60:tta Yön ritarin paluu -elokuvan ensi-illassa torstain ja perjantain välisenä yönä.

Miss Farkku-Suomi -elokuvan lehdistötilaisuudessa rockmuusikko ja kirjailija Kauko Röyhkä ja näyttelijä Pirkko Hämäläinen kertoivat Voicelle tuntemuksistaan tapauksen tiimoilta.

- Nuo ovat kaikki kauhean masentavia juttuja. Mitä nyt on ollut näitä kouluampumisia ja muita ja tämä Breivik-juttu. Että on ihmisiä, jotka ovat noin pimeitä ja joilla on vielä sitten aseita käytössä, niin se on tosi pelottavaa, Röyhkä kommentoi.

Kirjailijan mukaan kukaan ei voi tietää, mistä tällaiset ihmiset saavat idean tehdä kauheuksia.

- Tuskin se Batman-elokuva nyt on siihen syyllinen. Se olisi voinut tulla mistä tahansa, vaikka Raamatusta se idea, Röyhkä heittää.

Elokuun alussa ensi-iltansa saavassa Miss Farkku-Suomi -elokuvassa näyttelevä Pirkko Hämäläinen pitää myös tällaisia tapauksia hätkähdyttävinä.

- Kaikki tuollaiset ovat hirveän epämiellyttäviä, kun en tiedä mikä on. Kyseessähän on mieleltään häiriintynyt ihminen tietenkin. Mutta joskus minua pelottaa tällainen, että raja todellisuuden ja fiktion välillä menee. En tiedä, onko se, että kaikkea on koko ajan niin paljon, Hämäläinen pohtii.

Näyttelijätär ei ala syyttää internetiä asiasta täysin kevyesti, mutta Hämäläisen mielestä on hätkähdyttävää, että joillakin ihmisillä rajat esimerkiksi nettimaailman - tai jonkun toisenlaisen todellisuuden - ja oikean todellisuuden välillä hämärtyvät.

Holmesia saattaa odottaa kuolemantuomio. Syyttäjä päättää haettavasta rangaistusmuodosta vasta kuukausien kuluttua. Koko oikeuskäsittelyyn voi mennä jopa yli vuosi.

Kilpailut

Uusimmat