Elokuvatrilogiat - miksi tarinaa tarvitsee venyttää?

09.08.2012 15:30 - Eeva Rajala

Tuntuu, että yhä enenevässä määrin elokuvastudiot työstävät kiinnostavia tarinoita kolmeksi elokuvaksi. Mutta riittääkö katsojien kiinnostus?

Tässä on ongelma: Ihmiset ovat alkaneet tottua nopeaan informaatiovirtaan ja jossain määrin ilmiö on siirtynyt myös viihteeseen ja viihtymiseen. Ihminen haluaa nopeasti sen minkä tahtoo, nopea elokuvan (ilmainen!) lataus, nopeasti tehtävä oma soittolista, mainostaukojen kelaaminen digiboksille talletetuista elokuvista ja niin edelleen.

Suurkuluttajien - kuten Tolkien- tai Batman-fanien - kohdalla ei ole mitään ongelmaa. He odottavat kuitenkin kieli pitkällä uusia elokuvia ja ottavat ne joko avosylin vastaan tai rakentavan kritiikin siivittämänä. Mutta miten muut katsojat? Voi käydä niin, että tarinoiden pitkittäminen trilogiaksi tai pidemmäksi elokuvasarjaksi voi turhaan vain väsyttää katsojaa. Katsoja löytää jotain kiinnostavampaa nopeammin.

Peter Jackson ilmoitti tekevänsä J.R.R. Tolkienin romaaniin perustustavasta Hobitti-elokuvasarjasta trilogian, vaikka tarkoitus oli alun perin julkaista vain kaksi elokuvaa. En tiedä, pidänkö ajatuksesta. Minä en henkilökohtaisesti jaksa innostua pitkästä odotuksesta tai siitä, että huikean kirjan tarinaa on venytetty yhdeksään tuntiin!

Trilogiat toimivat kenties silloin, kun trilogiasta itsestään ei tule pääjuttu. Uudet Batman-elokuvat olivat itsenäisiä elokuvia, jotka toimivat ilman esi- tai jatko-osia. En osaa kuvitella, että tulevat Hobitti-elokuvat ovat sellaisia. Vanha Paluu tulevaisuuteen -trilogia oli myös toimiva, sillä elokuvat toimivat yhdessä ja erikseen, ne on hyvin tehty, ja täytyy myöntää, että elokuviin on jo tullut kulttipiirteitä.

Narnian tarinat -elokuvasarjasta on ehditty julkaista vain kolme elokuvaa, kun C.S. Lewisin kirjoittamassa sarjassa on seitsemän osaa. Toisaalta ensimmäinen elokuva olisi riittänyt, enkä odota innolla seuraavia. Harry Potter- ja Twilight-elokuvasarjat ovat myös omaa luokkaansa. Huh. Tosifanit tykkäävät, ja suuresti, mutta normikatsojat miettivät, mistä esimerkiksi Twilight-elokuvia kiitellään.

Mitä mieltä itse olet trilogia-elokuvista. Pitäisikö tarina kertoa lyhyemmin yhdessä tai kahdessa elokuvassa?

Kilpailut

Uusimmat