IS: Suomalaisnäyttelijä petkutettiin mukaan propagandasarjaan

04.10.2012 08:15 - Eeva Rajala

Venäjän valtiollisella tv-kanavalla alkoi huoltajuusriidasta kertova sarja, joka esittelee suomalaiset negatiivisessa valossa. Sarjassa suomalaista näyttelevä Ria Kataja pohtii Ilta-Sanomissa, käytetäänkö sarjaa propagandana suomalaisia vastaan. 

Sarja kertoo venäläisnaisen ja suomalaismiehen lapsen huoltajuustaistosta. Käsikirjoitukseen on todennäköisesti vaikuttanut Rimma ja Paavo Salosen Anton-pojasta käymä kiista. Sarjan kerrotaan korostavan venäläisten positiivisia ja suomalaisten negatiivisia stereotypioita.

- Ai, ai, jos sitä käytetään propagandana suomalaisia vastaan. Tuntuu tyhmältä, suorastaan idioottimaiselle, jos olen ollut tuollaisessa mukana. Käsikirjoituksissa kuva suomalaisista saattoi olla aikamoinen, aika karikatyyrimäinen. Kyllä heti tietää, kuka on paha ja kuka on hyvä, Ria Kataja kertoo lehdessä.

Kataja oli kuitenkin käynyt ohjaajan kanssa runsaasti keskusteluja ja saanut myös vaikuttaa sarjaan.

- En suostunut tekemään kaikkea. Sanoin, ettei se voi mennä näin, Kataja kommentoi.

Katajalla ei ole kovin selvää käsitystä millainen sarja on kyseessä kokonaisuudessaan tai mikä sarjassa on lopputulos, sillä nainen ei ole nähnyt sarjaa tai mitään sen osia. Toinen suomalainen, suomalaista isoäitiä sarjassa näyttelevä, Marja Packalén sanoo sarjan pääpainon olevan suomalaisen ja venäläisen kulttuurin eroissa.

- Kyse ei ole provosoinnista. Aina käsikirjoittajat käsittelevät ajankohtaisia aiheita, jotka kiinnostavat heitä itseään, Packalén kertoo lehdessä.

Sarja tehtiin jo viime vuonna, mutta se esitetään venäläistelevisiossa vasta nyt, samaan aikaan, kun kiista lasten huostaanotoista on taas pinnalla.

Lähde: Ilta-Sanomat

Kilpailut

Uusimmat