Ratkaisiko Arto Nyberg mentalistin huijauksen?

14.11.2012 07:15 - Eeva Rajala

Omaa keskusteluohjelmaa TV1:llä vetävä Arto Nyberg uskoo selvittäneensä, miten taikuri Noora Karma luki hänen ajatuksensa sunnuntain lähetyksessä, kertovat iltapäivälehdet.

Taikatempussa Nybergin piti muun muassa ajatella sanaa, joka löytyy suomen kielen sanakirjasta ja kirjoittaa se paperille. Nyberg valitsi sanan 'sisilisko.' Nybergin kirjoittamisen jälkeen Karma nosti esiin kyseinen lähetyspäivän Uusimaa-sanomalehden, johon oli laittanut ilmoituksen tekstin, joka päättyi sanaan sisilisko.

Nyberg paljastaa muun muassa Ilta-Sanomien printtiversiossa, etteivät katsojat nähneet koko totuutta. Ennen lähetystä taikuri kaivoi esille oman suomi-englanti-sanakirjansa. Iltalehden mukaan illan toinen vieras Juha Tapio pläräsi sanakirjaa ja pyysi sanomaan "stop", kun siltä tuntuu.

- Kun käskin pysäyttää, sivun ylimpänä sanana oli juuri sisilisko. Mielessä kävi, että siinä saattoi olla manipulaatiota mukana, Nyberg kertoo Iltalehden nettisivuilla. 

- Karman oli täytynyt peukaloida kirjaa niin, että se pysähtyy sille kohdalle...Olen joskus nähnyt samanlaisen tempun jossain ohjelmassa, Nyberg kertoo Ilta-Sanomissa.

Illan toinen temppu on kuitenkin Nybergiltä vielä selvittämättä. Siinä Nybergin käskettiin avaamaan yhden lehden kolmesta vaihtoehdosta siltä sivulta, minkä sivunumeron Juha Tapio sanoo. Nybergin piti keskittyä kyseiseen sivuun samalla kun Karma kirjoitti ylös, mitä uskoi miehen ajattelevan kyseisestä sivusta. Sivulla oli sana 'pearl', jonka myös Karma kirjoitti omaan paperiinsa.

- En tajua, miten se tehtiin. En ala selvittämään temppua, mutta jos joku tietää vastauksen, saa kertoa! Hienoa, että tällaista vanhaa kyynikkoa voi vielä yllättää, Nyberg kertoo Ilta-Sanomissa.

Ohjelma on katsottavissa Yle Areenasta.

Lähteet: Ilta-Sanomat, Iltalehti

Kilpailut

Uusimmat