Jari Sarasvuo Voicelle: Ihmisten yksioikoinen anteeksiantamattomuus hämmentää

14.02.2014 08:15 - Rea Tallgren

Jari Sarasvuo on noussut otsikoihin eilisessä Sarasvuo-ohjelmassa esitetyn haastattelun perusteella. Nyt Sarasvuo kommentoi keskustelua Voicen Herättäjille.

Joel Lilo on mies, joka on tuomittu avunannosta 18-vuotiaan Jenna Lepomäen tappoon. Hän istui kuuden vuoden tuomiostaan kaksi vuotta ja vapautui vankilasta viime marraskuussa, kun hovioikeus kumosi Lilon aikaisemman murhatuomion. Lilon käytös vapautumisen jälkeen on herättänyt paljon närkästystä, sillä mies muun muassa kirjoitteli Lepomäen Facebook-seinälle erikoisen viestin, joissa hehkutti nauttivansa vapaudestaan.

Jari Sarasvuo ilmoitti alkuviikosta haastatelleensa Liloa. Tieto otettiin vastaan ristiriitaisin tuntein. Monet ihmettelivät, miksi Lilolle haluttiin antaa julkisuutta. Myös ohjelman tuottaja ilmoitti aluksi, ettei haastattelua näytetä. Toisin kuitenkin kävi, ja eilisessä ohjelmassa nähtiin kahdeksanminuuttinen Lilon haastattelu.

Voicen Herättäjät keskustelivat aiheesta, ja Jari myös Sarasvuo kertoi oman kantansa asiaan. Hän kertoi, että mietti haastattelun esittämistä pitkään.

- Aika tarkalla työllä käytiin läpi niitä riskitekijöitä, jotka liittyvät yleisön ja omaisten tunteisiin. Ja myöskin Joel Lilon tilanteeseen.

Jotkut ihmiset ovat olleet tyrmistyneitä siitä, että haastattelu näytettiin. Sarasvuo ei ehkä täysin ymmärrä kritiikkiä.

- Minulla on aika lohduton olo, kun mietin ihmisten kykyä hahmottaa monimutkaisia moraalisia asioita. En oikeastaan tavallisen kansalaisen, joka ei välttämättä tällaisia asioita niin seuraa, mutta tuolla on ihmisiä, jotka saavat palkkaa ajattelemisestä. Minua hämmentää se yksioikoisuus ja se täysin anteeksiantamaton ja demonisoiva ihmiskuva, Sarasvuo selitti.

Sarasvuo kertoo, että hänellä oli ristiriitaiset tunteet kun hän meni tekemään haastattelua.

- En mennyt nostamaan häntä jalustalle, tai silittämään päätä. Mutta en voi kohdata toisesta naisesta syntynyttä ihmistä minään muuna kuin ihmisenä. Se on minulle mahdotonta, Sarasvuo sanoi.

- Olen aika hämmentynyt, ja masentuneen sekaisin tunteisiin suhtaudun siihen, että eivätkö ihmiset tämän enempää ymmärrä.

Herättäjien Anssi Honkanen halusi tietää, miksi haastattelussa näytettiin niin paljon Lilon anteeksipyytelyä.

- Yleisön tarpeet tulevat viimeisenä. Ensin tulevat äidin tarpeet. Jennan äiti ei ole pystynyt lukemaan tytön kuolemaan johtaneista tapahtumista. Hän on varjellut itseään tältä. En halunnut altistaa häntä niille. Minulla oli tällainen järjestys, että äidin toiveet, isän toiveet, sitten oma arvomaailmani, sitten tuottajan  toiveet, ja sitten tulee yleisö. Ei kaikki asiat ole yleisön omaisuutta. Se kahdeksan minuuttia eilen edusti meidän kohtaamisemme henkeä, eikä nauhaa ollut manipuloitu. En halunnut laskea mukaan sellaista, joka olisi aiheettomasti kiihottanut yleisöä ja loukannut omaisia, Sarasvuo summasi.

Ennen Herättäjien haastattelua Sarasvuo kertoi Voicen Iltapäivälle kaksi syytä siihen, miksi Lilon haastattelu esitetään. Nuo syyt voit lukea tästä.

Herättäjät Anssi Honkanen, Niina Backman ja Samuel Nyman äänessä arkisin klo 6-10.

Kilpailut

Uusimmat