Suosikkijuontaja hakee Jyväskylän kaupunginjohtajaksi

13.08.2014 17:47 - Mikko Räsänen

The Voicen iltajuontaja Oku Luukkainen hakee Jyväskylän kaupunginjohtajan paikkaa.

Keskisuomalainen kertoi tällä viikolla, että avoinna olevaa Jyväskylän kaupunginjohtajan paikkaa on hakenut vasta kolme henkilöä. Niistäkin yksi on 18-vuotias ylioppilas ja yksi pilailija, joka kertoo vahvuuksikseen penkkipunnerrustaidot ja hyvän ulkonäön.

Oku Luukkainen

Tieto hyvien hakijoiden vähyydestä herätti Voicen iltajuontajan Oku Luukkaisen. Jyväskylä on Luukkaiselle rakas kaupunki, sillä hän asui ennen Voice-uraansa Jyväskylässä ja työskenteli Radio Jyväskylän juontajana. Vaikka hän on työn takia joutunut muuttamaan Helsinkiin, ei Jyväskylä ole unohtunut, vaan Luukkainen käy siellä yhä säännöllisesti. Ja jos Jyväskylän kaupunginhallitus ja -valtuusto niin haluavat, muuttaa Luukkainen takaisin Jyväskylään. Hän on nimittäin hakemassa avoinna olevaa kaupunginjohtajan paikkaa.

- Kyllä se totta on. Olen saanut itse Jyväskylältä niin paljon, että nyt on aika antaa jotain takaisin, Luukkainen kertoo.

Muutamasta Helsingissä vietetystä vuodesta huolimatta Luukkainen vakuuttaa tuntevansa Jyväskylän ja sen asiat yhtä hyvin kuin kuka tahansa paikallinen.

- Työskentelin kuitenkin vuosia Radio Jyväskylässä. Työ paikallisradiossa oli kuin näköalapaikka kaupungin asioihin.

- Ja ennen radiouraa työskentelin Hesburgerissa, jossa tulin valituksi Jyväskylän Hesburgerin vuoden työntekijäksi. Eli myös tavallisen duunarin arki on tuttua minulle.

- Noissa työpaikoissa tutuiksi tulivat niin päättäjät kuin tavalliset ihmiset. Siinä näki ja kuuli, mikä kaupungissa toimii ja mikä ei toimi.

Kerro esimerkkejä noista epäkohdista?

- Jyväskylä on Suomen Ateena ja maan korkein liikunta-alan koulutusta tarjoava kaupunki. Siksi olisi ensiarvoisen tärkeää, että kaupungin liikuntapaikat olisivat paremmassa kunnossa, Luukkainen kertoo ja mainitsee esimerkkinä Hippoksen jäähallin, joka ei enää täytä nykyaikaisen jäähallin vaatimuksia.

Mitä muita konkreettisia asioita lähtisit ajamaan?

- Kävelykatua täytyisi kehittää jatkamalla sitä yläkaupungille aina Sohwille asti.

Jäähallikysymys ja kävelykatu ovat ennenkin olleet puheenaiheina Jyväskylässä. Onko sinulla mitään todella uusia ja innovatiivisia ajatuksia?

- No nyt päästiin asiaan! Onhan niitä. Minulle Jyväskylä on todella rakas kaupunki ja ylivoimaisesti Suomen paras paikka. Siksi minua on aina harmittanut, että kaupungin nimessä on sana "kylä". Kaikenlaisia tuppukyliä Suomi on täynnä, enkä pidä, että Jyväskylä nimensä takia viittaa niihin. Siksi kaupungin nimi täytyisi ensisijassa vaihtaa. Uudeksi nimeksi ehdotankin Jyväslinnaa, joka kuulostaa heti paljon ylväämmältä.

- Kaupungissa on muuten kyllä osattu tämä suureellisten nimien antaminen, sillä Laajavuoren ja Kangasvuoren nimissä on sana "vuori", vaikka todellisuudessahan molemmat paikat ovat vain pieniä kumpuja.

- Kaupungin nimiasiassa toinen ja nykyaikainen vaihtoehto olisi myydä kaupungin nimi samalla tavalla kuin jäähallien nimet myydään yrityksille. Jos esimerkiksi kaupungin nimeksi tulisikin Valtrala, maksaisi Valtra varmaan vuositasolla nimestä miljoonaluokan leasing-maksun. Tuo raha ei saisi hukkua byrokratian rattaisiin vaan täytyisi ohjata kaupunkilaisille. Esimerkiksi laajennetun kävelykadun avajaisissa voitaisiin arpoa miljoona euroa kaikkien paikalla olevien kesken.

Jos tuohon arvontaan saavat osallistua kaikki paikalle saapuvat, voisi se houkutella kaupunkiin myös ulkopaikkakuntalaisia ja siten lisätä matkailua?

- Ei, kyllä tuo arvonta on vain jyväskyläläisiä varten. Se olisi vetovoimatekijä, jolla houkutellaan työvoimaa kaupunkiin.

- Matkailun kehittämistä varten minulla on muita ideoita. Koska Jyväskylää sanotaan Suomen Ateenaksi, voisi mallia hakea Ateenan turismista. Ateenassahan suosituin nähtävyys on Akropolis-kukkula raunioineen. Jyväskylässä vastaava toteutettaisiin niin, että rakennettaisiin uusi huippumoderni kiekkopyhättö ja jätettäisiin vanha Hippos raunioitumaan. Uskon, että jo sadan vuoden kuluttua se olisi pahasti raunioitunut ja romahtanut, että siitä tulisi mielenkiintoinen turistikohde ja vetonaula.

Luukkainen kertoo, että hänestä ei tulisi tylsää byrokraattijohtajaa, joka vain istuu toimistossaan pöydän ja paperipinojen takana.

- Kaunginjohtajan työhuone siirettäisiin Kaupungintalolta Harjun päälle Vesilinnan torniin. Sieltä näkee kauas ympäri koko kaupungin. Työhuoneella olisi merkittävä symbolinen arvo, koska kaikki tietäisivät, että missäpäin kaupunkia asuvatkaan, ovat aina kaupunginjohtajan turvallisen valvovan silmän alla.

- Liikkuisin myös aktiivisesti keskustassa ihmisten keskellä ja haluaisin antaa tunnustusta myös tavallisille ihmisille ja arjen sankareille olivat nämä sitten pienyrittäjiä, kotiäitejä tai muita tunnollisesti työnsä tekeviä.

- Olen suunnitellut, että alkaisin aateloida ihmisiä, koska entisaikojen aatelistitteleillä olisi yhä nykyäänkin aika komea kaiku. Ensimmäinen aateloitava olisi JYPin nelosketjun tunnollinen työmyyrä Markus Poukkula. Paroni Poukkula olisi hänelle hieno titteli ja tunnustus illasta toiseen jatkuvasta tsemppaamisesta.

Miten hyvinä pidät mahdollisuuksiasi tulla valituksi uudeksi Jyväskylän kaupunginjohtajaksi?

- Aika hyvinä. Tapasin pari vuotta sitten selvännäkijä Claudia Even, joka ennusti, että parin vuoden kuluttua tulen siirtymään politiikkaan ja löytämään elämääni blondin naisen. Tämä kaupunginjohtajan paikka on nyt tuo profetiassa nähty siirtyminen politiikkaan, joten heti Jyväskylään muutettuani voinkin keskittyä sen luvatun blondin etsintään.

- Olen myös vakuuttunut siitä, että kellään muulla kaupunginjohtajaksi hakevalla ei ole ihoonsa tatuoituna JYPin logoa. Se jos mikä kertoo niin suuresta Jyväskylä-sydämestä, ettei sitä yksinkertaisesti voi ohittaa valintaprosessissa.

Oku Luukkaisen olkapäätä koristaa JYP-logo.

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat