Suomalaisturisti keskellä Turkin Pride-kaaosta: "Poliisi uhkasi meitä väkivallalla"

29.06.2015 14:50 - Mika Parikka

Turkin Pride-kulkue sai ikävän käänteen, kun poliisi hyökkäsi väkivaltaisesti sitä vastaan. Samu Kauppinen eksyi vahingossa keskelle kaaosta.

Suomalaisturisti Samu Kauppinen oli viettämässä normaalia lomapäivää Turkin Istanbulissa, kun asiat saivat järkyttävän käänteen. Kauppinen todisti paikan päällä, kun poliisi hyökkäsi homojen oikeuksien puolesta rauhanomaisesti juhlineen Pride-kansan kimppuun.

"Luulimme poliisien olevan paikalla ylläpitämässä järjestystä - olimme pahasti väärässä"

Turkin hallitus ei tänä vuonna myöntänyt lupaa Priden pitämiselle, sillä Turkin muslimit viettävät Ramadania. Turkissa on aikaisempina vuosina juhlittu Pridea ilman ongelmia.Tällä kertaa poliisit kuitenkin hajoittivat kulkueen väkivalloin.

Kauppinen joutui keskelle kaaosta  vieraillessaan Taksim-aukion lähettyvillä. Yllä oleva video on Kauppisen itse kuvaamaa materiaalia, jossa poliisi iskee vesitykein ja kumiluodein juhlakansaa vastaan.

- Menimme Taksim-bulevardille ihan turisteina ihmettelemään meininkiä. Siellä oli todella paljon ihmisiä, liput liehuivat ja kaikki juhlivat aivan rauhallisesti, kuten asiaan kuuluu. Mistään ilkivallasta tai vastaavasta ei ollut merkkejä. Näimme todella paljon poliiseja joka puolella, ja ajattelimme vain, että he pitävät huolta järjestyksestä. Olimme pahasti väärässä.

Vaara oli todellinen.

- Yhtäkkiä poliisit hyökkäsivät ja alkoivat ampua ihmisiä kohti vesitykein ja heti perään kumiluodeilla. Ihmiset lähtivät juoksemaan karkuun ja syntyi aikamoinen kaaos. Kukaan ei oikein tiennyt, minkä takia näin tapahtui, Kauppinen kertaa tapahtumia.

Vankina kahvilassa

Kauppinen itsekin sai osansa poliisien toiminnasta, sillä hänet ja hänen vietnamilainen matkakumppaninsa eristettiin monien muiden tavoin ainakin tunniksi kauppaan.

- Poliisit alkoivat tekemään barrikadia ja työntämään ihmisiä pois. Kymmenet poliisit lähtivät rynnimään, ja ihmiset pakotettiin jokaiseen kauppaan ja kahvilaan joita siinä bulevardilla oli. Perään sanottiin, että jos tulette ulos, saatte huutia. Olimme tunnin ajan erään kahvilan katolla jumissa ja tarkkailimme tilanteen kehittymistä.

Ihmisiä näkyi verissäpäin ja monet juoksivat myös kyynelkaasua karkuun. Myös Kauppinen matkakumppaneineen sai oman osansa luultuaan vaaran jo olevan ohi.

- Kun vihdoin pääsimme kahvilasta pois, kävelimme sellaiselle kujalle, missä on 90 asteen mutka. Aivan siinä mutkassa meidän jalkoihin tippui kyynelkaasukranaatti. Piti ottaa jalat alle ja juosta muiden tapaan karkuun.

Kauppisen mukaan paikalliset eivät oikein osanneet sanoa, johtuiko väkivaltainen käytös pelkästään Ramadanista, vai onko mukana myös hallituksen asenne homoja kohtaan. Reuters muistutti omassa uutisessaan, että toisin kuin monessa muussa muslimimaassa, homoseksuaalisuus ei ole Turkissa rikos.

Tunnelma Istanbulissa oli kuitenkin jännittynyt vielä illallakin.

- Seitsemän aikaan kun kävelimme kaupungilla, oli joka paikka täynnä poliiseja, ja meiltä tivattiin, että mihin olemme menossa, ennen kuin pääsimme jatkamaan matkaa. Kyllä he sitten päästivät, kun sanoimme menevämme hotellille, Kauppinen kertaa.

Kauppinen ja hänen ystävänsä selvisivät naarmuitta kaaoksesta kuin ihmeen kaupalla, vain heidän märät vaatteensa kertoivat omaa tarinaansa kohtaamisesta vesitykkien kanssa.

Kilpailut

Uusimmat