Kuuluisat suomalaistähdet ovat pakolaisten puolella: "Mekin olemme saaneet apua tarvitessamme"

03.09.2015 15:15 - Eeva Rajala

Näyttelijä Krista Kosonen toivoo, ettei historia toistaisi koko ajan itseään.

Antti Jokisen ohjaamassa Kätilö-elokuvassa näyttelevät eturivin tähdet ovat sitä mieltä, että maailman pitäisi oppia paljonkin historiasta. Näyttää kuitenkin siltä, että paljoa ei olla opittu.

"Miten lyhyt on kansakunnan muisti"

Näyttelijä Krista Kosonen pitää tällä viikolla ensi-iltansa saavaa Kätilö-elokuvaa hyvinkin ajankohtaisena muun muassa pakolaiskriisistä puhuttaessa. Elokuva kertoo suomalaisen kätilön ja suomalais-saksalaisen SS-upseerin välillä syntyvästä rakkaudesta keskellä Lapin sotaa ja hyvin vaikeita aikoja.

- Elokuva näyttää, miten lyhyt on kansakunnan muisti. Miten lyhyt aika on siitä, kun Suomi oli hädässä ja tarvitsi apua, ja nimenomaan ulkomainen raha auttoi meitä nousemaan jaloillemme. Miten paljon täältä lähti evakkoon ihmisiä paremman elämän toivossa. Siinä pitäisi skarpata, ettei historia koko ajan toistaisi itseään, Kosonen sanoo.

"Elämme huolestuttavia aikoja"

Näyttelijä Elina Knihtilä esittää Kätilö-elokuvassa saksalaisten ylläpitämälle työleirille vangiksi joutunutta suomalaisnaista. Knihtilän mukaan ihmiset tuppaavat liikaa toistamaan samoja kaavoja, joten historiasta pitäisi ottaa paljonkin oppia.

- Elämme tällä hetkellä aikoja, jotka ovat todella huolestuttavia, ihan jo asenteellisesti. Nationalistiset ajatukset kasvavat jälleen. Se mitä esimerkiksi Euroopan ympäristössä tapahtuu, niin kyllähän meidän täytyy ottaa vastuu siitä, että paljon meillä on vielä opittavaa, asenteissa erityisesti, Knihtilä kertoo.

Saksalaista työleirikomentajaa elokuvassa näyttelevä Tommi Korpela kertoo, maailmalta on paljonkin oppimatta. Sodat eivät hänen mukaansa näytä loppuvan mihinkään.

"Suomalaiset hakeneet turvapaikkaa monesta maasta"

- Elokuva muistuttaa siitä, miten paljon me olemme joskus tarvinneet apua ja miten sitä apua on saatu.

Korpela muistuttaa, että Suomi sai sota-aikana apua muilta mailta. Elokuva keskustelee Korpelan mukaan hyvin tiiviisti tämän päivän pakolaiskriisin kanssa, Pakolaisvirta on toisen maailmansodan jälkeisen ajan suurin. Korpelan mukaan siinä keskustelussa, mitä Suomessa käydään - eli ollaanko valmiita auttamaan - olisi hyvä muistaa, missä tilanteessa olemme itse olleet, eikä edes kovin kauan sitten.

Samoilla linjoilla on suomalais-saksalaista SS-upseeria elokuvassa näyttelevä Lauri Tilkanen.

- Suomalaisetkin ovat hakeneet turvapaikkaa monesta eri maasta. Meillä on siinä opittavaa. Voisi hiukan muistella taaksepäin, mitenköhän kaikki hommat ovat menneet, Tilkanen sanoo.

Kätilö-elokuva saa ensi-iltansa tulevana perjantaina. Katso elokuvan traileri alta:


Lue myös: Suomalaismuusikko pakolaiskeskustelusta: Jos ihmisten hätä ei kosketa meitä, emme ole ihmisiä

Kilpailut

Uusimmat